Vandaag in de Tour: een cruciale rit, statistisch gezien althans

Alberto Contador wint de rit naar Plateau de Beille in 2007. Later zou hij ook de Tour winnen, iets wat veel andere ritwinnaars op het Plateau ook deden.
Alberto Contador wint de rit naar Plateau de Beille in 2007. Later zou hij ook de Tour winnen, iets wat veel andere ritwinnaars op het Plateau ook deden. Foto EPA / Eric Lalmand

De renner die vandaag wint op Plateau de Beille maakt een goede kans om ook de Tour zelf op zijn naam te schrijven. Tenminste, als we de resultaten uit het verleden mogen geloven. Van de laatste vijf winnaars op de Pyreneeëncol waren er namelijk vier ook in Parijs de beste.

Voordat het peloton aan de steile klim naar Plateau de Beille (7,9 procent gemiddeld) begint, staat er echter eerst nog een aantal andere bergen te wachten. Om te beginnen de Portet-d’Aspet, waar de Italiaanse Fabio Casartelli twintig jaar geleden stierf, nadat hij met zijn hoofd op een stenen paaltje viel.

Na die klim van tweede categorie volgen er nog twee van de eerste categorie: eerst de Col de la Core en dan de Port de Lers. En van de top van die laatste klim is het nog zo’n dertig kilometer naar de voet van Plateau de Beille, een col van de buitencategorie.

Hoe verging het vorige keer?

De laatste keer dat de Tour op Plateau de Beille aankwam is toevallig de enige keer dat de etappewinnaar niet óók de ronde zelf won. De Belgische Jelle Vanendert won die rit toen na een solo van zes kilometer. Na die overwinning mocht Vanendert een aantal dagen de bolletjestrui dragen.

Wie maken er kans?

De kans is groot dat de renners die een gooi naar de bolletjestrui willen doen ook vandaag weer in een lange vlucht mee gaan, in de hoop dat ze pas op de slotklim worden teruggepakt. Op die manier kunnen zij op de eerste drie bergen nog punten verzamelen voor het bergklassement. Denk bijvoorbeeld aan een Joaquim Rodriguez, die met 20 minuten achterstand niet direct een bedreiging vormt voor het klassement.

Samuel Sanchez doet nog een poging, maar kan Jelle Vanendert in 2011 niet meer bijhalen op Plateau de Beille:

Of ze op Plateau de Beille nog om de ritzege mee kunnen, is echter maar de vraag. Wellicht dat ze voldoende voorsprong hebben om de favorieten van zich af te houden, maar anders gaat de zege waarschijnlijk naar een renner in de top van het klassement. Grijpt Froome deze rit aan om de Tour al voor de Alpen in het slot te gooien?

Wie meerdere cols beklimt, moet natuurlijk goed eten. En reken maar dat renners tijdens de Tour veel eten. NRC sprak met ploegkok Jesper Boom over wat hij de renners bij Lotto-Jumbo precies voorschotelt. Dat blijkt best goed te eten.
    • Joost Pijpker