Tweede etappezege voor Rodriguez

Joaquim Rodríguez komt als eerste bovenaan Plateau de Beille. Foto ANP / Bas Czerwinski

Joaquim Rodríguez heeft zojuist de twaalfde etappe in de Tour gewonnen. De Spanjaard was ijzersterk op Plateau de Beille. Eerder won hij al de vierde etappe op de Muur van Hoei.

De Deen Jakob Fuglsang eindigde als tweede op 1’12 en de Fransman Romain Bardet werd derde (1’49). Chris Froome blijft ook na vandaag in het geel. Hij finishte bijna zeven minuten na de ritwinnaar in een groepje met onder meer Van Garderen, Nibali en Contador.

Bauke Mollema en Robert Gesink verloren beide 1 minuut op de klassementsleider. Gesink reed lek aan de voet van Plateau de Beille. “Toen werd het een tijdritje naar boven”, zei hij na afloop tegen de NOS. “Ik kwam nog bijna terug op adrenaline. Ik heb ze de hele tijd zien rijden, maar als je de aansluiting eenmaal kwijt bent, dan krijg je dat gat niet dicht.”

Uitslag etappe

1. Joaquim Rodriguez (KAT) 5u40m14s
2. Jakob Fuglsang (AST) +1m12s
3. Romain Bardet (ALM) +1m49s
4. Gorka Izaguirre (MOV) +4m34s
5. Louis Meintjes (MTN) +4m38s

18. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) +7m44s
19. Bauke Mollema (LottoNL-Jumbo) z.t.

Volledige uitslag hier

Algemeen klassement

1. Chris Froome (Sky) 46m5s32s
2. Tejay van Garderen (BMC) 2m52s
3. Nairo Qintana (Movistar) 3m9s
4. Alejandro Valverde (Movistar) op 3m58s
5. Geraint Thomas (Sky) op 4m3s
6. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) op 4m4s
7. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) op 5m32s
8. Tony Gallopin (Lotto Soudal) op 7m32s
9. Vincenzo Nibali (Astana) op 7m47s
10.Bauke Mollema (Trek Factory Racing) 8m2s
Volledige uitslag hier

Hieronder een etappeverslag van ANP:

 • 20 km: Greipel (Dui) wint de tussensprint voor Degenkolb (Dui) en Sagan (Slw). Sagan behoudt daardoor het groen, maar het verschil met Greipel is slechts 2 punten.
 • 21 km: direct na de sprint gaat Westra in de aanval. Coquard (Fra) en Meintjes (ZAf) springen mee. De groep dikt aan tot 22 man. Hoogst geklasseerden in het algemeen klassement zijn Fuglsang (Den), achttiende op 19.14, en Rodriguez (Spa), negentiende 20.42.
 • 45 km: voorsprong kopgroep opgelopen tot bijna zes minuten.
 • 53 km: de kopgroep passeert het monument ter herdenking van Fabio Casartelli, die twintig jaar geleden het leven liet in de afdaling van de Col de Portet-d’Aspet. Hij raakte in coma en overleed kort daarna.
 • 57 km: doorkomst Portet d’Aspet (2e cat.): 1. Preidler (Oos), 2. Roy (Fra), 3. Westra. Peloton met gele trui op 5.05 minuten.
 • 60 km: Opgave Dowsett (GBr) en Dempster (Aus).
 • 93 km: doorkomst Col de la Core (1e cat.): 1. Durasek (Kro), 2. Preidler, 3. Chérel (Fra). Peloton volgt op 8.30.
 • 107 km: drie renners proberen in de afdaling een voorsprong te nemen: Vanmarcke (Bel), Preidler en Kwiatkowski (Pol). Dertien renners volgen op meer dan een minuut.
 • 136 km: Preidler valt weg voorin, Fuglsang is op jacht naar de koplopers.
 • 144 km: doorkomst Port de Lers (1e cat.): 1. Kwiatkowski, 2. Vanmarcke, op 53 seconden: 3. Chérel.
 • 180 km: Kwiatkowski en Vanmarcke beginnen met een voorsprong van 1.30 op zeven achtervolgers aan de slotklim. Het regent hard. Groep met Froome nog op meer dan tien minuten.
 • 183 km: Vanmarcke ziet Kwiatkowski wegrijden. Robert Gesink rijdt lek en moet de groep favorieten laten gaan.
 • 188 km: Rodriguez achterhaalt Kwiatkowski en rijdt alleen op kop. Fuglsang is zijn naaste belager. In de groep Froome vallen onder anderen Contador (Spa), Nibali (Ita) en Quintana (Col) vergeefs aan.
 • 195 km: Joaquim Rodriguez wint de twaalfde etappe. De renner van Katoesja komt als eerste boven op Plateau de Beille (buitencategorie) voor Fuglsang en Bardet (Fra). Froome behoudt de gele trui. Gesink is achttiende en eerste Nederlander.
  • Marije Willems