Asielzoekers arriveren in Zwolle

None
Foto ANP/Remko de Waal

Dit zijn opvangplekken voor asielzoekers in de IJsselhallen in Zwolle. Het is zijn noodopvangplekken om de grote toestroom van asielzoekers van de laatste weken aan te kunnen. De reguliere asielzoekerscentra hebben te weinig capaciteit. Gisteren arriveerden de eerste asielzoekers in Zwolle. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) maakte eerder deze maand bekend de IJsselhallen in Zwolle en de Zeelandhallen in Goes in te richten als opvangplekken voor asielzoekers. De noodlocatie in Goes gaat begin volgende week open. De IJsselhallen bieden plaats voor vierhonderd asielzoekers. Tussen maart en mei dit jaar steeg het aantal eerste asielaanvragen van 800 naar 2.300 per maand. De laatste weken melden zich wekelijks zo’n duizend nieuwe asielzoekers bij de aanmeldcentra van het COA. Het grootste deel van de stijging komt door mensen uit Eritrea en Syrië. Het is de bedoeling dat de asielzoekers binnen twee à drie weken verhuizen naar een regulier asielzoekerscentrum.

    • NRC