Tientallen doden bij dubbele explosie op markt in Nigeria

In Gombe, in het noordoosten van Nigeria, zijn bij een dubbele explosie op een markt 49 mensen omgekomen. Dat meldt persagentschap AFP op gezag van een reddingswerker.

Bij de aanslag raakten 71 mensen gewond. Ze zijn naar twee ziekenhuizen in de buurt overgebracht. Volgens de bron verkeren ook een aantal gewonden in kritieke toestand. “Sommigen zullen het misschien niet overleven.” De aanslag is nog niet opgeëist.

Reeks aanvallen in Nigeria

Twee weken geleden stierven meer dan 200 mensen tijdens een reeks aanvallen. Dit geweld voerde de druk op president Muhammadu Buhari op, die eerder deze week besloot bevelhebbers van de landmacht, luchtmacht en marine te ontslaan. Het staatshoofd werkt samen met buurlanden om de terreurbeweging te vernietigen.

Boko Haram (wat ‘Westers onderwijs is zondig’ betekent) begon in 2009 met aanvallen in een poging een eigen staat te stichten waar de streng-islamitische sharia-wetgeving zou moeten gelden. Eind 2014 had de beweging een gebied dat groter dan België was in handen. Maar sinds Nigeria de handen ineensloeg met de legers van buurlanden is de terreurgroep teruggedrongen tot het Sambisawoud.

140715bui_bokoharam_ig152

    • Marije Willems