Teen van Casillas trapt nu ballen in Horst

Porto op trainingskamp in Horst, met de bij Real Madrid verstoten keeper Iker Casillas. „Bom dia.

Iker Casillas tijdens zijn presentatie in het museum van FC Porto eerder deze week.
Iker Casillas tijdens zijn presentatie in het museum van FC Porto eerder deze week. Foto Paulo Duarte/AP

Uit de bosjes aan de rand van het sportpark in Horst duiken drie mannen op in een shirt van de Portugese voetbalclub FC Porto. Ze fietsen over het gras van een bijveld naar de kleedlokalen voor de ochtendtraining. De middelste zwalkt een beetje. Hij heeft zijn handen onlogisch in het midden van zijn stuur. Het is de Spaanse doelman Iker Casillas.

Zijn beroemde teen, die Arjen Robben vijf jaar geleden van de wereldtitel afhield, raakt deze woensdagochtend de eerste ballen in het shirt van FC Porto op een trainingsveld van het Noord-Limburgse dorp Horst.

Na 25 jaar Real Madrid nam Casillas (34) vorige week afscheid. Hij werd aan de kant gezet door president Florentino Pérez. Zijn afscheid viel hem zwaar, tot tranen toe. Nu is hij opgewekt. „Bom dia”, zegt hij tegen fotografen. Het zijn vooral Portugese en Spaanse journalisten die afkomen op de eerste training van Casillas bij zijn nieuwe club. Porto is voor het derde jaar op rij in Horst voor een trainingskamp, maar deze drukte is niets vergeleken met de voorgaande jaren.

Kinderen smeken om handtekeningen en proberen selfies te maken. De eerste krabbel zet Casillas op een gedateerd Feyenoord-tricot, uit de tijd van de UEFA Cup-winst in 2002. Wat de jongen van het shirt waarschijnlijk niet weet is dat Casillas toen al twee keer de Champions League gewonnen had. In de schaduw van Casillas arriveren de andere spelers van de Portugese topclub, onder wie de Nederlander Bruno Martins Indi. Allemaal op de fiets. Een koddig gezicht, omdat een enkeling nog niet snapt hoe zo’n ding op slot moet.

Op een bijveld gaat Casillas aan de slag met de keeperstrainer. De eerste bal die hij krijgt glipt door zijn vingers. Sommige kinderen weten dan genoeg. „Hij kan er inderdaad geen houtje-touwtje meer van”, zegt er één, vrij naar Jack van Gelders fameuze radiocommentaar tijdens de ontmanteling van Spanje door Oranje op het WK vorig jaar. De jochies gaan zelf een balletje trappen. De tv-ploegen moeten na twintig minuten hun camera’s uitzetten van de club.

Voetbalclub Wittenhorst

Maar hoe komt dit circus in het rustige Limburg terecht? Hans van der Sterren kijkt van een afstand trots toe. De eigenaar van het Parkhotel in Horst faciliteert trainingskampen voor clubs uit de hele wereld. Zijn luxe hotel, op een steenworp afstand van het sportpark, is de hoofdsponsor van de voetbalclub Wittenhorst.

„Het begon met het Galatasaray van Frank Rijkaard en Johan Neeskens in 2009”, zegt Van der Sterren. Voor Porto kwam deze zomer al Racing Genk uit België en in de komende weken volgen Al-Taawoun uit Saoedi-Arabië en het Qatarese Al-Khor. Van der Sterren kwam er snel achter hoe groot FC Porto is. „Ze nemen bijna alles zelf mee. Vakmensen die de velden verzorgen, hun eigen grasmaaier en ook een eigen kok.”

Porto importeert zelfs een eigen ijsbad voor de spelers. Van der Sterren moet voor de ijsblokjes zorgen. Iedere dag tweehonderd kilogram. „Strategisch liggen wij heel gunstig voor voetbalclubs. Dichtbij Duitsland en België waar ze oefenwedstrijden spelen, maar ook omdat er veel vliegvelden in de omgeving zijn. Toch is het trainingscomplex met goede velden belangrijker dan ons hotel.”

Proemenvloai

Circus Casillas verplaatst zich later op de dag naar het zuiden van Limburg. Porto gaat voor een oefenwedstrijd op bezoek bij Fortuna Sittard (1-5). Daar is de mediagekte nog veel groter. Zo zijn er alleen al tien Portugese en vijftien Spaanse journalisten aanwezig. Naast een stuk proemenvloai willen ze allemaal quote van Casillas. Het laatste krijgen ze niet. Het mediabeleid van Porto is zeer streng en de goalie, die niet bij de selectie zit, wordt in de luwte gehouden.

„Het is bijna eng wat hier allemaal gebeurt”, zegt Nuno Barbosa van de Portugese krant Record. „Voor de presentatie in het museum van FC Porto kwamen er journalisten uit de hele wereld. Voor mij is het ook geweldig. Ik zal Casillas de komende twee jaar iedere dag zien.” Barbosa spreekt van de grootste aankoop van Porto in de geschiedenis sinds de Peruaan Teófilo Cubillas in 1974. „Porto beschermt spelers heel erg, niet alleen Casillas. Het is onmogelijk om dichtbij te komen en toch staan de drie grote sportkranten in Portugal hier vol van.”

Als Casillas na een paar foto’s en handtekeningen de spelersbus induikt na de wedstrijd in Sittard, staat Porto-trainer Julen Lopetegui de media te woord. Zonder deze Spaanse oud-keeper van ondermeer Real Madrid en Barcelona zou Casillas nooit naar Porto zijn gekomen, schrijven de Portugese kranten. „Ik ben blij met Casillas”, zegt Lopetegui. „Hij brengt veel ervaring met zich mee. Het team zal hier de winnaar van zijn.”

Verder geen vragen meer over Casillas, maant de perschef. Het draait om het team. Na de vorige twee trainingskampen in Horst moest de club de landstitel aan rivaal Benfica laten. De druk is immens. Slaagt de missie dit jaar weer niet, dan is het maar de vraag of ‘de teen’ ook volgend jaar naar Horst komt.

    • Robert Hüsken