Nieuw plan na politiek geruzie

Artist impression van het nieuwe cultuurpaleis aan het Spuiplein. Op de plaats van het oude ministerie van Justitie, achter het cultuurgebouw, komt een hoteltoren. Rechts komen twee nieuwe woontorens. Links is het stadhuis te zien.
Artist impression van het nieuwe cultuurpaleis aan het Spuiplein. Op de plaats van het oude ministerie van Justitie, achter het cultuurgebouw, komt een hoteltoren. Rechts komen twee nieuwe woontorens. Links is het stadhuis te zien.

Van valse bescheidenheid had architect Jo Coenen geen last, toen hij gistermiddag zijn plannen voor het nieuwe cultuurpaleis in het centrum van Den Haag presenteerde. Het voormalige ministerie van Justitie? „Slopen die handel.” En bij het tonen van een afbeelding van het beoogde gebouw bij zonsondergang: „We hopen dat u hier gelukkig van wordt.”

De presentatie volgt op een al jaren slepende en politiek gevoelige discussie in Den Haag: de nieuwe huisvesting van Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater en Koninklijk Conservatorium.

Het vorige stadsbestuur had de bouwplannen van het 181 miljoen euro kostende Spuiforum al in gang gezet – een gebouw dat veel bewoners een prestigeproject vonden. Maar nadat de Haagse Stadspartij van de uitgesproken tegenstander Joris Wijsmuller vorig jaar in de coalitie was gekomen, konden de oude plannen in de prullenbak.

Gisteren presenteerde Wijsmuller, inmiddels wethouder van ruimtelijke ordening en cultuur, de nieuwe plannen, samen met het consortium dat de aanbesteding had gewonnen: de architecten Jo Coenen en Patrick Fransen, en twee bouwbedrijven van VolkerWessels.

Voor maximaal 186 miljoen euro zetten zij een nieuw cultuurpaleis neer, in plaats van het Lucent Danstheater en de Anton Philipszaal. Ze hebben ook een plan gemaakt voor het omliggende gebied.

Het nieuwe cultuurpaleis wordt ingeklemd door twee pleinen. Het Spuiplein, met bomen en een vijver. En aan de andere kant het nieuwe plein Turfplaza, met de belangrijkste ingang van het cultuurpaleis en een nieuwe hotel- en woontoren. De pleinen liggen langs de ‘Haagse Loper’, een wandelroute van Den Haag CS naar het Spui.

De verliezende consortia kunnen nog bezwaar maken tegen de gunning. Begin 2016 moet de bouw beginnen.