Sprokkelen voor een topklassering

Bauke Mollema viel aan in de elfde etappe van de Tour, op de laatste kilometers van de klim naar Cauterets. Nu is hij terug in de top tien. En daar wil hij blijven.

Fris gewassen stapt Bauke Mollema happend in een stukje brood uit de bus van zijn ploeg. Een lekker gevoel, aangevallen in de laatste kilometers van de klim naar Cauterets, wat seconden gewonnen op de concurrentie en terug in de toptien. „Dit is een groot verschil met gisteren”, constateert de kopman van het Amerikaanse Trek opgewekt. „Toen leek ik niet vooruit te branden en dan verlies je heel veel tijd. Nu ging het een stuk beter.” Belangrijk voor zijn vertrouwen? „Ja, zeker. Je weet niet precies hoe de vorm is. Dit is een bevestiging dat de conditie goed is. Ik heb mijn goede benen terug.”

De ene aanval is de andere niet. De Pool Rafal Majka kleurde gisteren de elfde etappe met een aanval van meer dan honderd kilometer, over de Pyreneeënreuzen Aspin en Tourmalet. Eerst in een groepje, daarna alleen. Vorig jaar vond de klimmer van Tinkoff-Saxo zijn recept voor een succesvolle Tour. Eerst op grote achterstand gereden, na het uitvallen van kopman Alberto Contador de ruimte krijgen om zelf aan te vallen. Met twee ritzeges in de bergen en de bolletjestrui behoorde de debutant tot de uitblinkers van de Tour. Wie weet nog welke renners er toen op de plaatsen vijf tot en met tien eindigden?

Na het drama van ploeggenoot Ivan Basso, naar huis met teelbalkanker, en de tegenvallende prestatie van Contador in de eerste Pyreneeënrit greep Majka (26) gisteren opnieuw de kans om zijn ploeg een succes te bezorgen. Weer stond hij ver achter en konden de favorieten hem laten gaan. Naast de ritzege steeg hij ook met stip in het bergklassement. „Deze is voor mijn ploeggenoten Ivan Basso en Daniele Bennati”, sprak de Pool. Zijn flamboyante teambaas, de Rus Oleg Tinkov beloofde Majka direct na afloop een Aston Martin als hij bergkoning wordt, zoals hij die vorig jaar ook mocht uitzoeken.

Wat is meer waard, de bolletjestrui plus een of meerdere ritzeges of een eindklassering bij de eerste tien? Majka, die al als zesde en zevende eindigde in de Giro, weet wel wat hij het liefst wil. Als hij ooit voor het klassement rijdt, dan zal het zijn om te winnen. Zoals vorig jaar in de Ronde van Polen, wielernatie in opkomst. „Ik ben hier voor Contador”, sprak de ritwinnaar bescheiden over zijn plannen in de rest van de Tour. Maar binnen één dag van meerijder ontpoppen tot meedogenloze killer is weinigen gegeven.

Mollema (28) wint een stuk minder makkelijk, hij moet het als renner hebben van taaiheid en regelmaat. Zo lang mogelijk aanklampen, in de Tour van twee jaar geleden kreeg hij er zelfs het podium mee in zicht. Na een zesde en tiende plaats in het eindklassement wilde hij dit jaar als nieuwe kopman van Trek naar de eerste vijf. Ja, gaf hij gisteren toe, de klap van de eerste bergrit was hard aangekomen. Ruim vier minuten verloor hij. „Misschien even wennen aan de bergen, het warme weer of omdat het de dag was na de rustdag.”

Al te lang nam hij niet om erbij stil te staan. De klassementsrenner moet altijd door. Toen hij gisteren op de Tourmalet in de groep met favorieten nog overbleef bij de eerste tien, wist hij dat het goed zat. Zijn aanval op de slotklim? „Ik wist dat er op vijf kilometer een steil stukje was. Ik probeer gewoon wat, dacht ik.” Tien tellen sprokkelde hij op de concurrentie, een minuut zelfs op de opnieuw tegenvallende Vincenzo Nibali. Zo stak hij de Tourwinnaar van vorig jaar weer voorbij in het klassement. „Ik wil minimaal bij de eerste tien horen.”

Al moet hij ervoor in gevecht met Robert Gesink, die gisteren in de groep met favorieten eindigde en als nummer acht in het klassement tweeënhalve minuut voorsprong heeft op zijn voormalige ploeggenoot. Twee jaar geleden las kopman Mollema opzichtig Gesink de les in een NOS-documentaire. Gisteren zag Mollema dat Gesink vol inzette op de achtervolging. Apart? „Ik keek achterom, maar ik dacht niks”, zei hij lachend.

    • Maarten Scholten