Russische olieterminal in Rotterdamse haven van de baan

De grote Russische olieterminal die in de Rotterdamse haven zou komen, is van de baan. De Russen kunnen door de opgelopen spanningen tussen Rusland en de Europese Unie de financiering voor het project niet rond krijgen. Het Havenbedrijf Rotterdam loopt daardoor ruim 700 miljoen euro mis.

Een olieraffinaderij in de Rotterdamse haven. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De grote Russische olieterminal die in de Rotterdamse haven zou komen, is van de baan. Dat heeft het Havenbedrijf Rotterdam vanochtend bekendgemaakt. De Russen konden de financiering voor het project niet rond krijgen, stelt het Havenbedrijf. Dit zou mede komen door de opgelopen spanningen tussen Rusland en de Europese Unie.

Grote Russische olieconcerns zouden weigeren garanties te geven voor olieleveringen aan de terminal in Rotterdam. De gemiste inkomsten van het Havenbedrijf Rotterdam tellen op tot ruim 700 miljoen euro.

De overeenkomst voor het prestigieuze project werd in 2011 gesloten door premier Rutte en de toenmalig president van Rusland Medvedev. Investeringsmaatschappij Summa zou via zijn Nederlandse dochterbedrijf Shtandart een terminal bouwen waar 3 miljoen kubieke meter ruwe olie uit Rusland kon worden opgeslagen.

Haven loopt veel geld mis

Met de bouw van de terminal was veel geld gemoeid. De Russen zouden jaarlijks 6 miljoen euro aan lease-geld betalen voor de grond. Daarnaast zou de terminal per jaar 22 miljoen aan havengelden opbrengen.

De partijen waren een contract aangegaan met een minimale looptijd van 28,5 jaar. Het Havenbedrijf Rotterdam loopt hierdoor 700 miljoen euro aan inkomsten mis. Daartegenover staat dat het geen 200 miljoen euro hoeft te investeren in de aanleg van havenfaciliteiten. Volgens de woordvoerder lijdt het Havenbedrijf geen verlies, omdat het de grond (58 hectare) weer voor een ander project kan gebruiken.

    • Barbara Rijlaarsdam