Rellen in Athene - Tweede Kamer debatteert over hulppakket

De oproerpolitie arresteerde vijftig mensen in Athene die met geweld demonstreerden tegen de instemming van het parlement met het omstreden hulppakket.
De oproerpolitie arresteerde vijftig mensen in Athene die met geweld demonstreerden tegen de instemming van het parlement met het omstreden hulppakket. Foto Reuters/Yannis Behrakis

Na de instemming van het Griekse parlement vannacht met het steunpakket aan Griekenland, braken er rellen uit in Athene. Bij het parlementsgebouw verzamelden zich zo’n 12.000 demonstranten. De politie arresteerde vijftig mensen.

Er werd met molotov cocktails gegooid en stenen, auto’s werden in brand gestoken. De politie moest traangas inzetten tegen demonstranten.

Het Griekse parlement debatteerde gisteravond urenlang over het omstreden Europese hulppakket van 85 miljard euro. Premier Tsipras zei zelf niet in het akkoord te geloven, maar het in het belang van zijn land te moeten doorvoeren. Zijn radicaal-linkse Syriza-partij steunde hem in meerderheid. De Griekse minister van Economische Zaken zei vannacht op te stappen mocht Tsipras vertrekken.

De eurolanden hadden Griekenland tot gisteren de tijd gegeven om in te stemmen met de wetsvoorstellen die nodig zijn om de bezuinigingen en hervormingen door te voeren die als eis aan de financiële steun vastzitten. De ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) houden om 10.00 uur vanochtend een conference call om te beoordelen of Athene zich aan de afspraken heeft gehouden. Als dat het geval is, staat de weg open tot daadwerkelijke doorvoering over het derde Europese steunprogramma.

Debat Tweede Kamer over steunpakket

De nationale parlementen van de eurolanden debatteren nu ook nog elk afzonderlijk over de nieuwe steun aan Griekenland. In de Tweede Kamer in Nederland wordt hierover vandaag gedebatteerd. Vooralsnog hebben alleen D66 en PvdA positief op het maandag bereikte akkoord gereageerd. Alle andere partijen in de Kamer staan kritisch of negatief tegenover het akkoord. Het kabinet heeft echter geen goedkeuring nodig van het parlement voor het steunpakket.

Bij de Kamercommissies Financiën en Europese Zaken schuiven premier Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën aan. Het is de tweede keer deze zomer dat de Kamer van reces terugkomt om te praten over Griekenland.

    • Anouk Eigenraam