Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

Poetin tegen Rutte: MH17-tribunaal is ‘contraproductief’

Foto: EPA / Alexei Druginyn (Kremlin Pool)

Volgens de Russische president Poetin is het oprichten van een internationaal tribunaal dat het neerhalen van de MH17 moet berechten ‘contraproductief’. Dat zei hij vanmorgen in een telefoongesprek met premier Rutte.

Daarmee herhaalde Poetin het Russische standpunt over een internationaal tribunaal. Gisteren werd bekend dat het Nederland, Australië, België, Maleisië en Oekraïne niet is gelukt om Rusland over te halen voor het tribunaal te stemmen in de VN Veiligheidsraad.

In een laatste poging om Poetin alsnog over te halen, sprak premier Rutte vanmorgen telefonisch met de Russische president. Over de precieze inhoud van het gesprek is niets bekend gemaakt. Deze dagen heeft Rutte meer contact met buitenlandse leiders, zo maakte de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vandaag bekend.

Door vetorecht Rusland geen MH17-tribunaal

Volgens de betrokken landen zou een internationaal gerechtshof passen bij de gevolgen van de crash voor de internationale gemeenschap. Maleisië is momenteel tijdelijk lid van de Veiligheidsraad, waar Rusland met zijn vetorecht het tribunaal kan blokkeren.

Eerder noemde Moskou het ‘betreurenswaardig’ dat Russische onderzoekers nauwelijks toegang hebben tot het onderzoek naar de vliegramp. Daarmee zou de VN-resolutie worden geschonden, die de vliegramp veroordeelt en onafhankelijk internationaal onderzoek naar de ramp ondersteunt.

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Gennadi Gatilov noemde een tribunaal voor Moskou ‘onacceptabel’.

Eén jaar na de ramp met de MH17

Vrijdag is het een jaar geleden dat vlucht MH17 werd neergeschoten boven Oekraïne. Op Schiphol wordt daarom vrijdag een herdenkingsplek ingericht, waar mensen kunnen stilstaan bij de ramp. De herdenkingsplek komt buiten voor vertrekhal 3, waar vorig jaar bloemen werden gelegd.

Ook werd vandaag bekend dat de nabestaanden van 18 slachtoffers separatistenleider Igor Strelkov aanklagen voor het neerhalen van het vliegtuig.