‘Oud-topman Imtech gaf opdracht voor illegale transacties’

René van der Bruggen, voormalig bestuursvoorzitter van Royal Imtech is door de oud-topman van de Duitse tak neergezet als het 'brein' achter de grootschalige fraude binnen het bedrijf. Hij zou opdracht hebben gegeven voor de illegale transacties.
René van der Bruggen, voormalig bestuursvoorzitter van Royal Imtech is door de oud-topman van de Duitse tak neergezet als het 'brein' achter de grootschalige fraude binnen het bedrijf. Hij zou opdracht hebben gegeven voor de illegale transacties. . ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT

De voormalige bestuursvoorzitter van installatiebedrijf Imtech, René van der Bruggen heeft opdracht gegeven aan de Duitse tak om voor honderd miljoen euro aan illegale transacties over te maken naar het moederbedrijf. Dit heeft de oud-topman van Imtech Duitsland onder ede verklaard, zo meldt het Financieele Dagblad.

Aan het Openbaar Ministerie in Hamburg heeft Klaus Betz, die meer dan tien jaar topman was van Imtech Duitsland, getuigd dat van 2002 tot en met 2012 “ten minste honderd miljoen euro, op aanwijzing van Nederland, (illegaal) is overgemaakt om de malaise daar te maskeren”.

‘Imtech Duitsland krikte cijfers op van moederbedrijf Nederland’

Bij het installatiebedrijf werd er begin 2013 grootschalige fraude geconstateerd in Polen en in Duitsland. Ruim een miljard euro aan beurswaarde van Imtech verdampte. Vorig jaar maakte het bedrijf ook een recordverlies van 700 miljoen euro bekend.

In opdracht van Royal Imtech deed het advocatenkantoor De Brauw Blackstone onderzoek waaruit bleek dat Duitse managers jarenlang in het geheim met de cijfers hadden gesjoemeld en gelden hadden weggesluisd. Het bedrijf deed in 2013 ook aangifte tegen Betz. Maar volgens deze voormalige topman klopt dit verhaal niet. Met ‘boekhoudkundige trucs’ en ‘illegale transacties’ heeft Imtech Duitsland tien jaar lang de cijfers van het moederbedrijf in Nederland opgekrikt. Dit gebeurde volgens Betz in opdracht van Van der Bruggen.

Documenten bevestigen relaas Betz

De beschuldiging van Betz wordt gestaafd met documenten die het FD en de Duitse krant Die Zeit in handen hebben. Zo blijkt uit officiële berichtgeving van Imtech Nederland dat ze in 2008 positieve resultaten boeken op het cruiseschip SS Rotterdam. Maar uit het faillissementsverslag van het schip blijkt dat het installatiebedrijf juist verliezen leed. Deze kwamen voor rekening van Imtech Duitsland.

In een reactie laat Royal Imtech weten dat er “geen indicaties” zijn dat het voormalige bestuur in Gouda op de hoogte was van de boekhoudkundige trucs van het Duitse management.