Ophef op Theater-school over affaires met studenten

Twee docenten van de Amsterdamse Theaterschool hebben seksuele relaties gehad met studentes. Dat meldt de Volkskrant. Een van de docenten, de Vlaamse acteur Jappe Claes, stapte begin 2014 op. Een groep docenten zou over hem hebben geklaagd bij de schoolleiding. Zijn advocaat zou hebben erkend dat Claes een relatie had met één studente. Volgens de Volkskrant, die sprak met vijftien oud-studenten en drie docenten, waren het er tussen de tien en twintig.

Ook Ruut Weissman, artistiek leider van de Theaterschool, wordt beschuldigd. Hij erkent dat hij in de jaren 80 relaties had, maar zegt dat dit sinds de jaren 90 niet meer is voorgekomen. Zangeres Karin Bloemen stapte in 2014 met verklaringen van zes vrouwen over Weissman naar de schoolleiding. De school ondernam geen stappen; de feiten zouden verjaard zijn.

De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, waartoe de Theaterschool behoort, „betreurt de gang van zaken zeer”. Een woordvoerder: „We wisten al een paar weken van de publicatie in de Volkskrant af en hebben de redactie laten weten dat zaken van meer dan twintig jaar geleden opgerakeld zouden worden. De suggestie wordt gedaan dat het nu nog steeds het geval is. Ondertussen is de cultuur veranderd. Als er een klacht binnenkomt, doet de vertrouwenscommissie onderzoek. In het geval van de heer Jappe Claes leidden de klachten over hem tot zijn vertrek.” (NRC)