‘Israëlische commando’s doodden adviseur Syrische president Assad’

Een Israëlische militair op de Golan hoogvlakte. Foto EPA/Atef Safadi

Uit door Edward Snowden gelekte documenten van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA blijkt dat een speciale eenheid van de Israëlische marine verantwoordelijk is voor de moord op een 49-jarige hoge Syrische generaal zeven jaar geleden. De actie zou ‘de eerste gerichte aanval zijn op een overheidsfunctionaris’ door Israël, zo schrijft The Intercept.

Het gaat om Muhammad Suleiman, een naaste adviseur van de Syrische president Assad, die op de bewuste avond van 1 augustus 2008 een diner gaf in zijn luxueuze vakantiehuis aan zee nabij de stad Tartus. Een klein team van Israëlische commando’s zou de Syrische generaal in zijn hoofd en schouder hebben getroffen en vervolgens via zee ontkomen zijn.

De Amerikaanse ambassade in Damascus noemde destijds Israël de meest voor de hand liggende dader. Israël heeft zich nooit publiekelijk uitgesproken over betrokkenheid bij de dood van de generaal. Suleiman was sinds midden jaren negentig nauw betrokken bij het Syrische regime en werkte vanuit Assad’s privékantoor in de Syrische hoofdstad Damascus.

Suleiman was liaison voor Hezbollah

De voornaamste reden dat Israël de moord zou hebben gepleegd, is dat Suleiman zich als verbindingsofficier (een zogeheten liaison), bezighield met de terroristische organisatie Hezbollah in Libanon; een van de grootste vijanden van Israël. Syrië geldt als doorvoerland voor wapens en geld naar het shi’itische Hezbollah, waar Israël in 2006 een korte, maar hevige oorlog mee voerde. Suleiman speelde hier een belangrijke rol in. Ook zou Suleiman volgens de gelekte documenten verantwoordelijk zijn voor de veiligheid bij een nucleaire reactor die eerder was gebombardeerd door Israël.

De moord op Suleiman kwam een half jaar nadat een team met medewerkers van zowel de CIA als de Israëlische geheime dienst Mossad in het centrum van Damascus met een autobom een leider van Hezbollah ombrachten die gezocht werd wegens ontvoeringen en massamoord. De commandant van de militaire tak van Hezbollah, Imad Mughniyeh, was verantwoordelijk voor bomaanslagen op Amerikaanse barakken in de haven van Beiroet in 1983. Daarbij kwamen 241 Amerikaanse militairen om het leven.

    • Joost Scheffers