Nieuwe rekenregels drukken resultaat grote pensioenfondsen

De huidige dekkingsgraden van de twee grootste pensioenfondsen van Nederland, ABP en Zorg en Welzijn, zakken door de nieuwe rekenregels van De Nederlandsche Bank met zo’n 2 tot 3 procent. Dat maken ABP (2,8 miljoen deelnemers) en Zorg en Welzijn (2 miljoen deelnemers) vandaag bekend bij de presentatie van hun kwartaalcijfers.

De Nederlandse pensioenfondsen
De Nederlandse pensioenfondsen Foto ANP / Lex van Lieshout

De huidige dekkingsgraden van de twee grootste pensioenfondsen van Nederland, ABP en Zorg en Welzijn, zakken door de nieuwe rekenregels van De Nederlandsche Bank (DNB) met zo’n 2 tot 3 procent. Dat maken ABP (2,8 miljoen deelnemers) en Zorg en Welzijn (2 miljoen deelnemers) vandaag bekend bij de presentatie van hun kwartaalcijfers.

De actuele dekkingsgraad van ABP (ambtenaren en onderwijzers) komt met de nieuwe rekenregels uit op 102 procent in plaats van 103,9 procent. Zorg en Welzijn zit op 103 procent en zou 3 procentpunt zakken. De nieuwe regels zijn 15 juli ingegaan en worden eind deze maand door de fondsen doorgevoerd.

Fikse kritiek

Het besluit van toezichthouder DNB om de rekenrente deze week te verlagen, heeft tot forse kritiek in de pensioensector geleid. DNB wil met de maatregel voorkomen dat fondsen nu te veel uitkeren en te weinig over houden voor volgende generaties, maar de verlaging van de rekenrente heeft een dempend effect op de dekkingsgraden (verhouding tussen kapitaal en toekomstige uitkeringen). Hierdoor moeten pensioenfondsen meer geld in kas houden en kunnen de pensioenen van gepensioneerden en de pensioenopbouw van werkenden minder snel verhoogd worden.

Voor de toezichthouder rekenen de fondsen niet met de dekkingsgraad van dit moment, maar met het gemiddelde over twaalf maanden: de ‘beleidsdekkingsgraad’. De grote vijf pensioenfondsen profiteerden het afgelopen kwartaal van de lichte stijging van de rente, wat een stijgend effect op de dekkingsgraden had. Maar per saldo zijn de beleidsdekkingsgraden van de fondsen toch gedaald tegen de achtergrond van de onrust op de financiële markten. Oorzaken zijn onder meer de Griekse crisis en de onzekerheid over het economisch herstel en de rentestand.

Overzicht pensioenfondsen

  • De dekkingsgraad van ABP (356 miljard euro vermogen) zakte in het tweede kwartaal met 1,3 procent naar 101,3 procent. Voor het eerst sinds lange tijd had ABP een negatief beleggingsrendement van -4,3 procent. Het vermogen slonk in totaal 16 miljard euro.
  • Bij Zorg en Welzijn (166 miljard euro vermogen) daalde de dekkingsgraad van 104 naar 102 procent en het vermogen met 11,5 miljard euro. Het pensioenfonds heeft net een nieuw herstelplan ingediend bij DNB, maar zegt vooralsnog niet te hoeven korten op pensioenen.
  • De dekkingsgraad van het pensioenfonds bpf Bouw (839.000 deelnemers) daalde met 0,3 procent naar ruim 114 procent en het vermogen slonk met 10 procent naar 48 miljard euro.
  • Bij metaalfonds PMT (ruim 1 miljoen deelnemers) daalde de dekkingsgraad van 102,6 naar 1,07 procent en slonk het vermogen met 5 miljard euro naar 60 miljard. De stijging van de actuele dekkingsraad met 5,6 procent door de stijgende rente, wordt weer gehalveerd door de verlaging van de rekenrente. ,,Een hard gelag voor onze deelnemers´´, aldus PMT.
  • Bij metaalfonds PME (625.000 deelnemers) daalde de dekkingsgraad het afgelopen kwartaal van 102,3 naar 101,1 procent. De dekkingsgraad van dit moment zakt door de nieuwe rekenregels 2,4 procent; PME spreekt van ,,een stap terug’’ in financieel herstel.
      • Eppo König