Nieuwe beelden opgedoken van MH17 vlak na crash - delen waren al eens te zien

Beelden uit de video die News Corp online zette. Foto AFP/ News Corp

Precies op het moment dat het een jaar geleden is dat de ramp met de MH17 plaatsvond, zijn er nieuwe beelden opgedoken van vlak na de crash in Oost-Oekraïne. Het materiaal zou zijn overgedragen aan het internationaal onderzoeksteam dat bestaat uit Nederland, Australië, België en Maleisië.

De Australische nieuwssite News Corp, heeft de vier minuten durende beelden (waarschuwing: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren) gepubliceerd. In totaal heeft de site materiaal van 17 minuten in handen, dat uit de regio Donetsk gesmokkeld zou zijn. In de video zijn de eerste momenten te zien waarop, volgens News Corp, de rebellen het rampgebied betreden.

Er zijn smeulende en rokende resten van het vliegtuig te zien, bagage en lichamen van slachtoffers, die overigens wazig zijn gemaakt door de nieuwssite. Te zien is ook hoe de rebellen onder meer bagage van de passagiers doorzoeken, ze zijn op zoek naar de piloot zeggen ze. Op de achtergrond staan auto’s. Ook staan er mensen in gewone kleding, vermoedelijk omwonenden, te kijken.

Opdracht om zwarte doos te zoeken

Ondertussen is een telefoongesprek te horen waaruit op te maken valt dat de rebellen op zoek zijn naar een gevechtsvliegtuig, maar er vervolgens achter komen dat het hier om een passagiersvliegtuig gaat. “Maleisië”, zegt een van de mannen. En vervolgens: “Wie heeft hen toestemming gegeven door dit gebied te vliegen?”

Andere mannen roepen op de achtergrond ‘burgers, burgers!’. In het telefoongesprek wordt een man daarna opgedragen de zwarte doos te zoeken. “Ok, zwarte doos”, klinkt het. Uit een label aan een rugzak wordt ook duidelijk dat er Australische passagiers aan boord zaten. Bij de ramp kwamen 38 Australische burgers om het leven.

Er zijn nieuwe beelden, maar niet alle beelden zijn nieuw

De beelden zijn niet helemaal nieuw. De BBC plaatste een dag na de ramp vorig jaar al een video die ook door separatisten gemaakt zou zijn vanaf de rampplek, waarin enkele dezelfde fragmenten voorkomen. Zo was vorig jaar al te zien hoe een van de rebellen een tas van een van de slachtoffers leeggooit op de grond, en komen ook enkele gesproken teksten overeen.

Het is hetzelfde videomateriaal, maar onduidelijk is dat wat de BBC vorig jaar in handen had ook even lang was als dat wat News Corp zegt te hebben. De BBC heeft vorig jaar een kortere video gedeeld dan News Corp nu heeft gedaan, dus de meeste beelden zijn wel nieuw voor het publiek.

https://youtu.be/pJ_U4iA2djI

Genoeg vragen

Onze buitenlandredacteur Hubert Smeets bekeek de beelden en zegt dat er nog veel vragen zijn:

“Hoe authentiek is deze video? Klopt de tekst die je hoort wel bij wat je ziet bijvoorbeeld; dat is niet met zekerheid te zeggen. En de suggestie wordt gewekt dat er gemonteerd is in de beelden. De vraag is dan: door wie, en wanneer?”

Smeets vallen inhoudelijk daarnaast drie dingen op aan de beelden:

“Je ziet dat de rebellen al in een heel vroeg stadium aan het rommelen zijn met de spullen van slachtoffers. Daarnaast wordt duidelijk dat ze wisten dat er iets was gebeurd, want ze spreken over een gevechtsvliegtuig dat gepasseerd was. En ten slotte is te horen hoe ze meteen de schuld leggen bij de Oekraïense luchtvaartautoriteiten, want die had de ‘corridor’ boven het gebied nooit vrij mogen geven voor de commerciële luchtvaart.”

Transcriptie van deel van de video:

“Hallo, we zijn bij het vliegtuig.”
Is er een ander vliegtuig?
Ik snap het, het gebied afgesloten houden voor burgers.
Okee, zie je straks. We zijn snel terug.”

Op de achtergrond:
“Dit is een passagiersvliegtuig.”
“Zwarte doos, zwarte doos. Kom op, kom op.”

Telefoon gaat
“Maleisië. Is het Oranje?”
“Buitenlanders.”
“Wie gaf hen toestemming door dit gebied te vliegen?”
“Open het.” (een rugzak)
“Verwijder burgers van deze plek.”

Op de achtergrond:
“Burgers, burgers.”
“Okee, mensen maak dat je wegkomt. Geen toeschouwers hier.”
“Haal die mensen hier weg.”

“Een piloot, er is een kruipende piloot gezien bij Rassipniya.”
“Kom op, ga snel daarheen.
Kom op, verzamel je mensen en ga er snel heen. Rijd erheen. Schiet op.”
“Waar precies in Rassipnaya?”

Wordt weer telefoon opgenomen
“Hallo, ja ik ben er. Er is een vliegtuig neergeschoten en ik ben op de rampplek.
Er is een vliegtuig neergeschoten.”

“Een *f* passagiersvliegtuig. Okee, zwarte doos.”
“Kijk. Een batterij.”

“Een device en de oplader.”
“Okee, onderzoekers zullen dat uitvinden.”
“Australie.”
“Zet het gebied af.”

Telefoon gaat
“Ja, Ruslan.”
“Okee, neem een foto.”

“Vijf paratroopers sprongen uit een vliegtuig.
Vijf man.”

Rusland tegen VN-tribunaal

Vrijdag is het een jaar geleden dat het vliegtuig neerstortte in Oost-Oekraïne. Bij de crash kwamen 298 mensen om, onder wie 196 Nederlanders.

Gisteren werd bekend dat er geen VN-tribunaal komt om de daders van de MH17-ramp te vervolgen. De landen die het strafrechtelijk onderzoek verrichten naar het neerhalen van vlucht MH17 verzochten de VN-Veiligheidsraad maandag een internationaal strafhof op te richten. Maar Rusland, dat vetorecht heeft in de Veiligheidsraad, liet weten hier niets in te zien, en dit te blokkeren.

De Britse krant The Telegraph meldde ook gisteren dat de nabestaanden van achttien niet-Nederlandse slachtoffers van vlucht MH17 separatistenleider Igor Strelkov aan gaan klagen voor het neerschieten van het vliegtuig. In totaal willen de nabestaanden 900 miljoen dollar zien van de pro-Russische rebellenleider.

MH17 neergehaald door Boekraket waarschijnlijk

Justitie heeft eerder verklaard dat het toestel op 17 juli vorig jaar waarschijnlijk is neergehaald door een Boekraket. Uit een reconstructie van NRC Handelsblad bleek dat in het luchtruim boven Oost-Oekraïne op 16 en 17 juli 2014, de dag dat de MH17 werd neergehaald, een complete luchtoorlog plaatsvond. Rusland heeft toegegeven dat het vliegtuig vermoedelijk met een Boekraket is neergeschoten, maar zegt dat de raket door Oekraïne is afgevuurd.

Lees de reconstructies:Er vliegt een vogeltje in uw richting, Kostbare tijd ging verloren en Een vlucht als alle andere. En lees hier de gehele special over MH17 van afgelopen weekend.
    • Frank Huiskamp
    • Anouk Eigenraam