Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Nabestaanden MH17 klagen separatistenleider aan

Rebellenleider Igor Strelkov op archiefbeeld uit 2014
Rebellenleider Igor Strelkov op archiefbeeld uit 2014 Foto: EPA

De nabestaanden van 18 slachtoffers van vlucht MH17 klagen separatistenleider Igor Strelkov aan voor het neerschieten van het vliegtuig. Dat meldt de Britse krant The Telegraph. In totaal willen de nabestaanden 900 miljoen dollar zien van de pro-Russische rebellenleider.

Het gaat niet om nabestaanden van Nederlandse slachtoffers, die wachten tot het onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid is afgerond.

Door de aanklacht die gisteren werd ingediend bij de rechtbank in Chicago wordt Strelkov (Russisch voor ‘schutter’, echte naam: Girkin) nu officieel in staat van beschuldiging gesteld voor het neerschieten van de MH17, op 17 juli vorig jaar. In de aanklacht wordt verder genoemd dat Strelkov de opdracht tot het neerhalen gaf met goedkeuring van het Kremlin.

Een woordvoerder van Strelkov liet weten dat hij niet op de aanklacht wil reageren.

Strelkov in beeld door verwijderd bericht

Kort na het neerschieten van de MH17 verscheen op Russische sociale media een bericht van Strelkov’s rebellengroep, waarin die de verantwoordelijkheid claimde voor het neerhalen van een Oekraïens vrachtvliegtuig. Het bericht werd na korte tijd verwijderd, maar Russische media hadden het intussen al opgepakt.

Internationale beschuldigingen wezen al snel richting Strelkov, die de Boeing zou hebben verward met een Oekraïense AN-26.

Bekijk hier een interview dat Strelkov gaf vanaf het slagveld, dat is opgenomen voor de ramp met de MH17.