Na 24 jaar zoeken zegt ‘Nessie-jager’: er is geen monster

Steve Feltham weet het na 24 jaar zoeken zeker: er is geen Monster Foto: DoresonLochNess.co.uk

Vierentwintig jaar zocht hij aan de rand van Loch Ness naar het monster. Hij gaf er zijn vriendin, baan en huis voor op. Maar nu geeft Steve Feltham (52) de zoektocht op. Nessie is geen monster, zegt hij, maar een meerval.

Dat is een klap voor diegenen die in het Monster van Loch Ness geloven. Sinds Aldie Mackay, manager van het Drumnadrochit Hotel op 14 april 1933, een enorm beest in het meer zag, hebben duizenden geprobeerd Nessie te vinden, en zijn er tientallen korrelige foto’s gemaakt.

Foto: Daily Mail

Voorpagina Daily Mail uit 1934. Foto: Daily Mail

Feltham is de bekendste ‘Nessie Hunter’. Hij woont al sinds 1991 in een caravan – zonder water en elektriciteit - aan de rand van het meer, waar hij van klei kleine Nessies maakt en aan toeristen verkoopt, en voortdurend het Loch in de gaten houdt.

Foto: Titia Ketelaar

De caravan van Steve Feltham op Dores Beach, februari 2012. Foto: Titia Ketelaar

Zijn fascinatie met het Monster begon toen hij zeven was, en met zijn ouders Schotland en Loch Ness bezocht. In 2008 vertelde hij aan The Guardian:

What really caught my imagination was the platform they had built, on which they had mounted a cine camera and tripod; the lens alone must have been a metre long. Grown men looking for monsters? Fantastic.

Voor hem ging het om meer dan het vinden van Nessie. Hij wilde niet meedoen aan de ratrace, maar zijn dromen najagen – hoe onbezonnen die voor anderen ook mochten lijken. Voor de BBC maakte hij daarover de documentaire Desperately Seeking Nessie:

De eerste jaren was hij ervan overtuigd dat hij het Monster snel zou vinden:

I never set a time limit, but I suppose I thought that within the first three years I would surely see and film something. I now know that was a wee bit optimistic. The loch is more than 23 miles long and, realistically, one man can only be looking at about a mile of it at any time.

Maar vanochtend zei hij tegen The Times (£):

I’ve had to change my mind slowly over time, but what a lot of people have reported seeing would fit in with the description of the catfish with its long curved back.

Foto: karperwereld.nl

In Italië werd eerder dit jaar een meerval van 127 kilo gevangen. Foto: karperwereld.nl

I have to be honest. I just don’t think that Nessie is a prehistoric monster. However, the monster mystery will last for ever and will continue to attract people here, monster or not. I certainly don’t regret the last 24 years.

Foto: Titia Ketelaar

Loch Ness, februari 2012. Foto: Titia Ketelaar

    • Titia Ketelaar