Morgen (eindelijk) te koop: de Apple Watch. Doen of niet?

foto AFP

Kun je de spanning nog aan? De Apple Watch is vanaf morgen (eindelijk) te koop in Nederland. Het is een van de meest gebruiksvriendelijke smartwatches, maar toch is ook dit slimme horloge minder praktisch dan je zou denken; de apps van andere ontwikkelaars dan Apple zijn nog niet volledig bruikbaar door beperkingen die Apple inbouwde. Wat zijn de obstakels bij de Apple Watch en zijn concurrenten?

Apple Watch: traag

Apple heeft de eerste versie van het besturingssysteem beperkt gehouden. Apps draaien voornamelijk vanaf de iPhone en komen dus traag over op het horloge: vrijwel alle informatie moet nog via bluetooth verzonden worden naar het scherm van de smartwatch. Dat duurt vaak zo lang dat je net zo goed je telefoon erbij kunt pakken.

In september komt Apple met besturingssysteem WatchOS2, dat de mogelijkheid biedt om apps ‘native’ te draaien, op het horloge zelf. Dat moet apps sneller en bruikbaarder maken. App-bouwers krijgen toegang tot meer sensoren (microfoon, bewegingsmeter, hartslagmeter) en bedieningsmethoden, zoals het harder drukken op het horloge (force touch) en de digital crown-draaiknop. WatchOS2 laat ontwikkelaars ook video’s op het horloge vertonen, hoewel het nut hiervan beperkt is: het scherm is klein, en bewegend beeld vreet batterijen. Toch geldt, als je het Apple-horloge wilt kopen kun je beter even op WatchOS2 wachten.

Wat kun je er dan mee? Jordi Bruin van de Nederlandse softwaremaker Triple IT ziet vooral nuttige toepassingen in notificaties (berichtgeving op het horloge) en communicatie via de ingebouwde microfoon en speaker:

“Ik zet mijn telefoon thuis in de lader en kan draadloos gesprekken voeren en chatten via het horloge. Ik heb beacons (bluetooth-bakens) geïnstalleerd, zodat de verlichting zich automatisch aanpast als ik bij de voordeur kom of in bed ga liggen.”

Zo ziet hij de toekomst van het horloge: een afstandsbediening die je altijd bij je draagt.

Android Wear: complex

Bij Triple IT bouwen ze ook apps voor Android Wear, de horloges die draaien op een besturingssysteem van Google. Dat is nog wel een nicheproduct. Er werden in 2014 720.000 Android Wear-horloges verkocht – vaak weggegeven aan mensen die een nieuwe Android smartphone kochten.

Er zijn volgens Google ruim vierduizend apps voor Android Wear (cijfers uit mei 2015). Het besturingssysteem werkt op horloges met een rond en een vierkant scherm en daar moet je als ontwikkelaar rekening mee houden.

Android Wear is gebaseerd op spraakbediening en notificaties van je telefoon. De software heeft net een update gekregen, zodat je op je horloge kunt internetten zonder dat je telefoon nodig is. Ook kun je notificaties op het scherm toveren, door je pols te draaien. Dat vergt wel enige oefening. We moeten een heel nieuw alfabet leren om apps op een smartwatch te bedienen: horizontale en verticale veegbewegingen, met hier en daar een spraakopdracht en een slinger van je pols.

Pebble: allereerst een horloge

Pebble, de low-budget smartwatch, wil het in de eerste plaats een horloge zijn waarop je de tijd kunt zien. Apps komen pas in tweede instantie, zegt oprichter Eric Migicovsky:

“We kijken over welke apps onze klanten enthousiast zijn en breiden dan langzaam de functionaliteit uit.”

De achtduizend apps die gebouwd zijn voor de Pebble zijn voornamelijk digitale horlogeplaten. Op de eerste Pebble pasten maar acht apps, maar de nieuwe Pebble Time biedt ruimte en rekenkracht voor meer software. Deze smartwatch heeft een e-inkscherm in kleur, dat animaties kan weergeven – extra mogelijkheden voor de appbouwers dus. Voor gebruikers kwam er de timeline bij, een functie die je net als Apples Time Travel laat heen-en-weer spoelen door de dag.

Migicovsky laat zijn favoriete apps zien: Tripadvisor, voor hotels en attracties in de buurt, en de chat-app Yo die alleen de mededeling ‘Yo!’ kan versturen. Een geintje voor geeks, dat wel.

    • Marc Hijink