Rechter: ‘uit armoede’ legden we Mohammed B. levenslang op

Mohammed B.
Mohammed B.

De Amsterdamse rechtbank heeft Mohammed B., de moordenaar van filmmaker Theo van Gogh, in 2005 uit „armoede” tot levenslange celstraf veroordeeld. Dat zegt een van de rechters die de straf destijds oplegden, in tv-programma Kijken in de Ziel van Coen Verbraak. Gisteren vertoonde de NTR de eerste twee delen van deze nieuwe interviewserie, die vanaf 20 juli wordt uitgezonden.

Rechter Martien Diemer blikt in de tweede aflevering terug op de geruchtmakende rechtszaak tegen B. die Van Gogh doodde uit religieuze motieven. B. legde geen verklaring af, gaf geen antwoord op vragen en zag af van een advocaat.

Het vonnis levenslang was „een beetje armoede”, zegt Diemer tegen Verbraak. „In de zin dat er geen andere mogelijkheid was. We hebben getracht vat te krijgen op zijn persoonlijkheid.” Over de meervoudige kamer die over de zaak moest oordelen zegt Diemer: „Bij ons drieën speelde echt: zo’n knul, 26 jaar, daar moeten we gewoon wat grip op kunnen krijgen. Maar het lukte niet.” Hij zegt dat geprobeerd is B. naar het Pieter Baan Centrum te sturen voor onderzoek. „Omdat het mogelijk was dat hij religie gebruikte als een alibi.” B. weigerde echter medewerking.

Op de vraag van Verbraak of Diemer liever een andere straf had opgelegd, zegt hij: „Ik had liever iets opgelegd waardoor hij – een jonge knul – halverwege zijn leven weer een kans zou krijgen als eerbaar burger, waar ook ter wereld, zijn leven weer op te nemen.”

Diemer zegt over Mohammed B.: „Op een gegeven moment is hij een soort gedachtegoed gaan omhelzen waarvan iedereen op afstand dacht: jongen, dat is wel grappig, maar denk nou eens na voordat je je daaraan uitlevert.”