Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Kijken: NRC proeft Tourmaaltijd bij LottoNL-Jumbo - is het lekker?

Het eten dat renners tijdens de Tour krijgen, bestaat uit uitgebalanceerde maaltijden die veel verder gaan dan alleen het bordje pasta. Maar is het ook lekker? NRC ging proeven bij LottoNL-Jumbo.

Chefkok Jesper Boom kookt voor Joël Broekaert.
Chefkok Jesper Boom kookt voor Joël Broekaert. Foto NRC/Merlin Daleman

Het eten dat renners tijdens de Tour krijgen, bestaat uit uitgedokterde maaltijden die veel verder gaan dan alleen het bordje pasta met biefstuk. Maar is het ook lekker? NRC ging proeven bij LottoNL-Jumbo.

Jesper Boom, ploegkok bij de Nederlandse wielerploeg, kookte op ons verzoek een avondmaal dat hij de renners serveert. De Nederlandse wielerploeg werkt sinds 2013 samen met Daily Fresh Food (DFF), leverancier en producent van versproducten. De voedselsponsor heeft een eigen fabriek in Geleen, waar veel van het eten dat aan de renners wordt voorgeschoteld, bereid wordt volgens een speciale techniek (sous-vide).

Joël Broekaert, culinair recensent van NRC, werkte zich door de berg eten heen.


Wat de renners eten, wordt van dag tot dag voorbereid en afgestemd op de zwaarte van het parcours. Is het een zware bergetappe dan staan er meer koolhydraten op het menu, is het een vlakke etappe dan staan er meer eiwitten, nitraten en anti-oxidanten op het program.

Twitter avatar jesper_boom Jesper Boom Blue cheese salad with apple, walnut, cucumber and rocket. @LottoJumbo_road @Dailyfreshfood http://t.co/YKwHtdCCFQ

Met de grote hoeveelheden eten die renners naar binnen moeten werken - bijna drie tot vier keer zoveel als de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van een normale volwassene - is het best belangrijk dat het ook smakelijk is.

Twitter avatar jesper_boom Jesper Boom Yesterdays salad and dessert! Tuna/Pasta salad and a crepe with dark chocolate sauce en red fruit! @LottoJumbo_road http://t.co/vPAzjVfN1y
Lees ook het achtergrondverhaal en de bijbehorende recensie: ‘De Tour win je in de keuken’.