Welke webwinkel bezorgt het snelst?

foto ANP

Handig hè, voor 23.00 uur besteld, morgen in huis. Pakketjes moeten zo snel mogelijk bij de klant zijn, dat is voor webwinkels de beste manier om zich te onderscheiden van de concurrentie. Dus voeren ze een race tegen de klok.

De grootste webwinkels van Nederland, bol.com en Wehkamp, boksen voortdurend tegen elkaar op. Wie biedt de beste voorwaarden? Same day delivery is de nieuwste ontwikkeling. Daarom investeren de bedrijven in geavanceerde distributiecentra.

160715Q_Oppervlakte_graphCOR

1. Bol.com

Eind vorige maand introduceerde bol.com, onderdeel van supermarktconcern Ahold, een noviteit. Wie voor 12 uur ’s middags bestelt, kan zijn pakketje aan het einde van de middag (uiterlijk 17 uur) ophalen bij Albert Heijn. Kosten 1,99 euro.

Om alle bestellingen te kunnen blijven afhandelen is bol.com samen met Docdata bezig met een nieuw logistiek centrum in Waalwijk, dat in 2017 opengaat. Nog eens 50.000 m2 vloeroppervlakte bovenop het distributiecentrum van Docdata dat bol.com al gebruikt.

Alles komt uit Waalwijk from nrc.nl on Vimeo.

Beelden: Distrisort, Euronext, ANP

2. Wehkamp

Wehkamp zal zijn aflevertijd dit najaar drastisch verkorten: wie voor 14 uur ’s middags bestelt, kan zijn pakket dan voor 21 of 21.30 uur ’s avonds thuisbezorgd krijgen. De service geldt voor 95 procent van de 180.000 artikelen in die de webshop aanbiedt.

Wehkamp streeft ernaar geen extra kosten te rekenen voor bezorging op dezelfde dag, zei directeur Gert van de Weerdhof vorige week in een interview met NRC. Al is dat nog niet definitief. “Daar zijn we nog over aan het nadenken.” Ook Wehkamp heeft een gigantisch pand laten bouwen voor 100 miljoen euro.

Mocht ook dit distributiecentrum op termijn krap worden, dan ligt er naast het pand nog drie hectare grond waarop verdere uitbreiding mogelijk is. De capaciteit groeit dan naar 72 miljoen producten per jaar.

3. Coolblue

Bij concurrent Coolblue geldt: voor 23.59 uur besteld, volgende dag in huis. Als je voor 15.00 uur bestelt, kun je je bestelling ook nog diezelfde avond tussen 18.00 en 22.00 uur thuis ontvangen, tegen betaling van 9,95 euro. Van de drie webwinkels is het de kleinste - het in juni geopende magazijn is dan ook ‘maar’ 22.000 m2 groot.

Foto Coolblue

Foto Coolblue

Coolblue is qua omzet het kleine broertje

    • Wouter van Noort
    • Barbara Rijlaarsdam