Jemenitische ministers keren terug in veroverde havenstad Aden

Een aantal ministers en veiligheidsofficials van de verbannen Jemenitische regering zijn vanochtend teruggekeerd in de havenstad Aden. De Houthi-rebellen zijn uit deze stad verdreven na zware bombardementen van Saoedi-Arabië.

Een olieraffinaderij in de Jementische havenstad Aden staat in brand nadat Houthi-rebellen raketten hebben afgevoerd. In de afgelopen dagen hebben troepen loyaal aan de verbannen Jemenitische regering Aden veroverd. Foto AP Abo Muhammed

Een aantal ministers en veiligheidsofficials van de Jemenitische regering in ballingschap zijn vanochtend teruggekeerd in de havenstad Aden. De Houthi-rebellen zijn uit deze stad verdreven na zware bombardementen van Saoedi-Arabië.

In de afgelopen dagen zijn de troepen loyaal aan de verdreven regering - die in Saoedi-Arabië zetelt- een grondoffensief gestart tegen de Houthi’s. Ze werden via luchtaanvallen gesteund door Saoedi-Arabië. Deze aanvallen vonden plaats tijdens de ‘humanitaire pauze’ die de Verenigde Naties hadden afgekondigd.

Verbannen president Hadi verantwoordelijk voor deze terugkeer

Via een helikopter uit Saoedi-Arabië kwamen vanochtend drie ministers, de chef van de veiligheidsdienst en de vice-voorzitter van het parlement aan in de kuststad. Een lid van deze delegatie laat aan persbureau Reuters weten dat de president in ballingschap Abud-Rabbu Mansour Hadi achter deze operatie zit.

“Hadi heeft deze groep gedelegeerd om terug te keren naar Aden om de veiligheidssituatie voor te bereiden en te zorgen voor stabiliteit en het herstel van de oude staatsmacht in Aden”.

Naast de inname van Aden hebben deze Jemenitische troepen onder aanvoering van generaal Fadhl al-Hasan ook de kustwegen bij de strategische zeestraat Bab el-Mandeb veroverd.

Minimaal 12 burgerdoden en 105 gewonden

Volgens de directeur van het gezondheidsdepartement in Aden, Al-Khader Laswar zijn er door de aanvallen 12 burgers om het leven gekomen en zijn er 105 gewonden gevallen. Het is onbekend hoeveel Houthi-rebellen omkwamen.

Sinds afgelopen maart, toen de door Saoedi-Arabië geleide coalitie begon met de luchtoorlog tegen de shi’itische Houthis’s, zijn er meer dan 3200 doden gevallen.

Lees ook: deze column van Carolien Roelants over de oorlog in Jemen
    • Huib de Zeeuw