Griekse onderminister: maandag gaan de banken weer open

Onderminister Dimitris Mardas
Onderminister Dimitris Mardas Foto EPA / Simela Pantzartzi

Na drie weken te zijn gesloten openen de Griekse banken maandag weer hun deuren. Dat heeft de Griekse onderminister van Financiën Dimitris Mardas vanavond aangekondigd in een televisie-interview. Hoewel Mardas de strikte opnamerestricties wat wil versoepelen, blijven er de komende tijden nog wel beperkingen op hoe veel geld Grieken per dag kunnen opnemen.

Dat meldt persbureau Reuters. Sinds 29 juni kunnen burgers slechts maximaal 60 euro per dag opnemen. Dit zorgt iedere dag opnieuw voor ellenlange rijen voor de pinautomaten. Mardas wil de restricties gefaseerd afbouwen en suggereerde dat banken in plaats van met een daglimiet gaan werken met weeklimieten.

Noodsteunplafond omhoog

De aankondiging kwam enkele uren nadat de Europese Centrale Bank liet weten dat het noodsteunplafond voor Griekenland met 900 miljoen euro wordt verhoogd. Dit houdt in dat Griekse banken komende week meer geld krijgen, waardoor geldautomaten kunnen worden bevoorraad. Over een week beoordeelt de ECB de situatie opnieuw. Ook maakte de Europese Commissie bekend dat er een overbruggingskrediet van 7 miljard euro komt, wat Athene in staat stelt om het IMF en de ECB terug te betalen.

Maandag sloten de Griekse premier Alexis Tsipras en de Europese crediteuren na 17 uur vergaderen een akkoord. Vannacht keurde het Griekse parlement dit akkoord goed.

    • Casper van der Veen