Griekenland houdt mogelijk verkiezingen in het najaar

De Griekse minister van Binnenlandse Zaken Nikos Voutsis naast premier Alexis Tsipras Foto AP/ Nikos Chalkiopoulos

De Griekse minister van Binnenlandse Zaken, Nikos Voutsis, heeft vanmiddag gesuggereerd dat er vervroegde verkiezingen komen in dit najaar. Dit liet hij weten in een gesprek met radiostation Sto Kokkino.

“Afhankelijk van hoe de zaken er voor staan, is het goed mogelijk dat er in september of oktober vervroegde verkiezingen worden gehouden”.

Stem voor harde bezuinigingen

Volgens minister Voutsis kan de regering deze verkiezingen uitschrijven met als belangrijkste thema de harde bezuinigingen om de schuldencrisis te bezweren. Andere Griekse partijen zullen ook bij dit besluit worden betrokken. Omdat veel leden van Syriza tegen het Brusselse akkoord stemden, was de regering aangewezen op de stemmen van leden van oppositiepartijen.

Regeringspartij Syriza dreigt in twee kampen uit elkaar te vallen, de felle tegenstanders van het bezuinigingsbeleid en de parlementsleden die ondanks alle kritiek wel Tsipras’ nieuwe koers steunen.

    • Huib de Zeeuw