Een bedrijfsvideo maak je zelf met een theedoek en een selfiestick

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Een workshop video’s maken en editen met je smartphone
Wie: John en Richard van Rooijen, ‘eindbazen’ bij Broerz, organisator Katja Staring en zo’n dertig deelnemers

Een béétje ondernemer heeft een gelikt bedrijfsvideootje op zijn website staan. Wat shots van je bedrijf, quotes waar de woorden ‘authenticiteit’ en ‘passie’ in voorkomen, beelden van een quasi spontaan onderonsje met de collega’s en dat alles met een sympathiek muziekje eronder - klaar is kees. Een paar jaar geleden kostte het nog klauwen met geld om zoiets door een paar handige jongens te laten filmen en monteren. Dat is nu geen excuus meer. Die video kun je namelijk gewoon zelf maken. Wat je nodig hebt is een smartphone, een selfiestick én een theedoek.

Selfiestick

Dat beweren de broers en filmmakers John en Richard van Rooijen in elk geval. “Je hebt helemaal geen grote, indrukwekkende camera nodig om iets te filmen”, zegt Richard. “Zeker niet als je iemand gaat interviewen. Dat werkt alleen maar afschrikkend.”

Om dat te demonstreren wordt Katja Staring, de organisator van de workshop, naar voren gehaald. Richard van Rooijen hijst een grote camera op zijn schouders en gaat pal voor Staring staan. “Katja! Vertel, wat doet jouw bedrijf?” Staring doet nerveus een stapje naar achteren. “Ehm… nou, ik… Wat wil je eigenlijk dat ik zeg?” Van Rooijen richt zich triomfantelijk tot het publiek. “Zien jullie? Ze klapt helemaal dicht. Daarom alleen al is het handiger om met je smartphone te filmen.”

En daar heb je dan natuurlijk een selfiestick voor nodig. “Een geweldige uitvinding! Zelfs Obama heeft er een“, vertelt Van Rooijen. “Nou, dan kun je echt niet meer achter blijven.” Alleen moeten we de stick van de broers vooral als statief gebruiken, en hoeven we de camera niet altijd op onszelf te richten.

Richard van Rooijen doet de truc met de theedoek voor. Broer John kijkt toe.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Theedoek

Duidelijk. Maar, eh… die theedoek? Van Rooijen: “Niets is belangrijker voor een filmpje dan goed geluid. Liever slechte beeldkwaliteit met goed geluid dan andersom.” Helaas heb je al snel last van storende geluiden op de achtergrond. “Ik heb een keer een filmpje met een directeur van de Rabobank volledig verpest doordat ik hem interviewde terwijl hij onder een loeiende airco stond.” De oplossing? Een theedoek over iemands hoofd en microfoon gooien. “Daar krijg je een heel rustig en dof geluid van waar je in de montage nog van alles mee kunt doen.”

Nadat er gedemonstreerd is hoe je een theedoek dan over je hoofd hangt mogen de deelnemers beginnen met het maken van hun eigen filmpje. Van Rooijen heeft nog één dwingend advies. “Houd áltijd je telefoon horizontaal als je filmt. Ik ben in principe tegen lijfstraffen maar degene die het waagt verticaal te filmen kom ik persoonlijk slaan. Met een selfiestick.”

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken