De Europese Centrale Bank heeft het noodsteunplafond voor Griekenland met 900 miljoen euro verhoogd.
Dat maakte bankpresident Mario Draghi vandaag bekend op een persconferentie in Frankfurt. Over een week zal de ECB de situatie opnieuw beoordelen. Het verhogen van het steunfonds ELA houdt in dat de Griekse banken gedurende een week meer geld krijgen, zodat de Griekse geldautomaten kunnen worden bevoorraad en Griekse burgers geld kunnen blijven opnemen.
Volgen
Het maandag gesloten akkoord tussen de Europese schuldeisers en premier Tsipras werd vannacht door het Griekse parlement goedgekeurd. Ook maakte de Europese Commissie bekend dat er een overbruggingskrediet van 7 miljard euro komt, wat Athene in staat stelt om het IMF en de ECB terug te betalen.
NRC-economieredacteur Menno Tamminga ziet het als een rationele keuze van de ECB.
“Wat de ECB in feite gezegd heeft, is dat het de waarde van het Griekse onderpand om noodsteun te ontvangen nu hoger inschat. Het overbruggingskrediet komt er en het akkoord uit Brussel is door het Griekse parlement. Dat zijn allemaal positieve signalen voor de kredietwaardigheid van de Grieken.”
De banken in Griekenland zijn al ruim twee weken dicht, mede doordat de ECB het plafond voor de noodsteun niet verder wilde verhogen. De 900 miljoen euro die de komende week naar de Griekse banken gaat kan volgens Tamminga worden gezien een positief gebaar, maar ook niet meer dan dat.
“Het sust de gemoederen in Griekenland een beetje. De Griekse banken krijgen weer wat lucht, maar van dit geld moet je niet denken dat ze morgen weer open kunnen. Voordat de banken sloten werden er miljarden per dag opgenomen, dus deze extra 900 miljoen is in die zin een druppel op de gloeiende plaat.”
Draghi: meer integratie nodig in eurozone
Tijdens de persconferentie ontkende Draghi dat de bankencrisis in Griekenland in de hand gewerkt zou zijn door de ECB. Daarbij zei Draghi dat de crisis met Griekenland aantoont dat de eurozone fragiel is en dat er sterkere integratie nodig is.
“De monetaire unie is niet perfect en dus kwetsbaar, waardoor die niet alle voordelen oplevert die we zouden kunnen behalen. In de toekomst moeten we stappen gaan zetten naar verdere integratie.”
Langere verkooptijd Griekse staatseigendommen
Naast Draghi’s bericht over het steunplafond was er nog meer goed nieuws voor Athene. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem liet kort na de bekendmaking van de ECB weten dat de verkoop van Griekse staatseigendommen over een langere periode wordt uitgesmeerd.
In de deal die maandag in Brussel werd gesloten is een fonds opgenomen waarin de verkoop van Griekse staatseigendommen wordt verzameld. Het fonds moet uiteindelijk dienen om de Griekse staatsschuld terug te brengen.