Disneyworld China krijgt Chinese elementen

Foto Reuters

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De opening van het eerste Chinese Disneyworld, vooralsnog gepland voor volgend jaar, is een evenement waar heel China op wacht. Als je de Walt Disney Company mag geloven tenminste. De Shanghai Daily houdt de bouw van het park nauwlettend in de gaten en bericht over de net bekend gemaakte details van het park. Meest opzienbarend: er worden een aantal ‘Chinese elementen’ in opgenomen.

Die elementen zijn te zien in een aantal klassiek Chinese ontwerpen zoals een theehuis met de naam Wandering Moon, een tuinmozaïek met de twaalf Chinese sterrenbeelden waarbij Disneyfiguren zijn gebruikt en lokale Shikumen architectuur. Exotische bomen en struiken zijn uit heel China gehaald.

Wat misschien nog wel het meest bijzonder is: The Lion King wordt opgevoerd in het Mandarijn. Er komen verschillende attracties die in andere Disneyworlds níet te zien zijn zoals het grootste en hoogste kasteel dat ooit in een Disneypark gebouwd is, en waar alle Disneyprinsessen in wonen. CEO van Disney, Robert Iger gaf uitleg over het park.

Shanghai Disney is het technologisch meest geavanceerde park dat we ooit gebouwd hebben.

Hij noemde geen openingsdata of prijzen van de kaartjes voor het park. Wel zei hij volgens Shanghai Daily dat het park ‘volgend jaar’ geopend zal worden.

Indiase startups willen naar buitenlandse beurs

Grote Indiase bedrijven halen op de beurs veel te weinig geld op. Dat ligt niet aan hun waarde, maar aan het feit dat die bedrijven hun aandelen liever aanbieden in Londen, New York of Singapore. Niet in India. De Securities and Exchange Board of India (Sebi) klaagt erover en wil er iets aan doen, meldt Economic Times.

De autoriteit heeft lange gesprekken gevoerd met ondernemers en versoepelt nu de regels. Voor startups moet het nu makkelijker zijn om een beursnotering te krijgen in India. Volgens Economic Times zijn ondernemers minder opgelucht dan de Sebi hoopt. Vijay Shekhar Sharma bijvoorbeeld, oprichter van Paytm, een mobiele portemonnee.

Het is een goede stap. Maar het Indiase investeringsklimaat jaagt alleen winstgevende groei na. Internetbedrijven zijn in een vroege groeifase. Hun bedrijfsmodel is heel gevoelig - het gedrag van de gebruiker verandert bijvoorbeeld. Daar moet op een andere manier naar gekeken worden.

Sinds 2012 haalden startups op de beurs meer dan 7,32 miljard rupee (105 miljoen euro) op. Volgroeide bedrijven haalden slechts 134,6 miljard rupee op (1,9 miljard euro), in dezelfde periode. Veel te weinig, vindt SEBI. India heeft 3.100 startups. Ook Adds Sai Venkateshwaran van KPMG India zegt dat er meer moet gebeuren om het potentieel van het Indiase bedrijfsleven te gelde te maken.

Sebi is op het juiste spoor, maar het lost niet alle problemen op.

Investeerders gaan schip in met Hanergy

Beleggingsfondsen zoals BlackRock, Vanguard en TIAA-CREFF zitten enorm in de problemen, denkt Quartz. Ze zagen een mooie beleggingsoptie in Hanergy Thin Film Power, een innovatieve dochter van Hanergy, een van de grootste Chinese spelers in de zonne-energie. Dunne film is een manier om buigbare zonnepanelen te maken. Het zou de toekomst van de zonne-energie moeten zijn, volgens topman Li Hejun.

De aandelen van het bedrijf zijn bevroren sinds de waarde op 20 mei opeens kelderde. Binnen een paar minuten was het 19 miljard dollar minder waard. Maar in de periode voor die 20e mei was de waarde fors gestegen. Nu zegt de Hongkongse beursautoriteit dat de handel niet wordt hervat zonder hun goedkeuring. Dat zou er op duiden dat het bedrijf helemaal van de beurs wordt genomen.

Volgens Quartz kan dit een eerste stap zijn van een strafrechtelijke vervolging. Financial Times berichtte eerder over de financiële constructie van Hanergy, die een verkeerde voorstelling van zaken gaf. De aandeelhouders krijgen waarschijnlijk wel een deel van de waarde terug, weet The Wall Street Journal.

Li Hejun heeft het overgrote deel van de aandelen zelf in handen: 80,5 procent. Investeerder BlackRock heeft aandelen ter waarde van 470 miljoen dollar in Hanergy Thin Film zitten. Maar dat valt best mee als je dat bedrag naast het totaal aan geïnvesteerde kapitaal zet: BlackRock’s aandelenpakket bedraagt vijf biljoen dollar.

    • Eefje Rammeloo