Diemen: helemaal geen dorp, maar een experiment

Na een bezoek aan winkelcentrum Diemerplein in Diemen vond ik om het fietszadel een van gemeentewege verstrekte hoes met de tekst ‘Daarom Diemen’, het moest schijnbaar aan de bewoners worden uitgelegd waarom ze woonden waar ze woonden. ‘Waarom Diemen?’ was beter geweest.

Zelf kwam ik, ik woon nog net binnen de ringweg rondom Amsterdam, naar Diemen voor de boodschappen. Ik dacht wel eens dat Diemen helemaal geen dorp maar een experiment is om te kijken hoever je kunt gaan om het ergens zo onaantrekkelijk mogelijk te maken om je er te vestigen. Bomen ouder dan tien jaar worden er rücksichtslos gekapt; straten worden opengebroken om nooit meer dicht gemaakt te worden; er is geen binnenstad, maar een winkelcentrum; oude gebouwen worden er gesloopt en vervangen door afzichtelijke nieuwbouw, iets waar ze in Diemen al in de jaren zeventig mee begonnen, waardoor het dorp nu oogt als een openluchtmuseum voor alle mislukte architectuur die sindsdien is ontstaan.

Ik sprak een inwoner die dacht dat Amsterdam erachter zat omdat je die stad automatisch nog mooier vond als je hem via Diemen binnen reed. Het leek zelfs mij wat ver gezocht, maar dat Diemen een van de lelijkste plekken van Nederland is, dat vinden de inwoners zelf ook. De populatie bestaat dan ook vooral uit mensen die niet in Diemen willen wonen maar er toch wonen omdat ze geen woning in Amsterdam konden vinden of betalen. Af en toe wordt gepoogd om er met subsidie wat gemeenschapszin in te blazen. Laatst was er vertier op het Diemerplein, een B-artiest zong op een podium een potpourri van Amsterdamse muziek. Er zaten vijf mensen op plastic stoelen voor snackbar Piramide, de rug naar de artiest gedraaid.

Dezelfde avond trad cabaretier Dolf Jansen gratis op in het theatertje dat vanwege de scheve architectuur ‘De Omval’ wordt genoemd. Voor mij een teken dat zijn carrière zich op een glijbaan bevindt. Gratis optreden in Diemen: dan ben je als cabaretier zelf de grap geworden, en dan ook nog eentje waar niemand om lacht.

Want dat is ook Diemen: de mensen die er niet meer wegkomen, gaan de deur niet meer uit en lachen alleen nog om de televisie.

Bij de gemeente Diemen zijn ze in verband met de campagne ‘Daarom Diemen’ ondertussen bezig om de ‘pluspunten van Diemen’ te verzamelen. Ze hebben er al een: ‘vlakbij Amsterdam’.