De Wrap: Michelinsterren, Instagramvoedsel en de ideale koekenpan

In de keuken van Librije's Zusje, het restaurant dat in november 2014, een half jaar na de opening, met 2 Michelinsterren werd bekroond, wordt een gerecht voorbereid. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Hoe kies je de ideale koekenpan? Wist je dat sushi helemaal niet het populairst is in Japan? En hoe kook je op Michelinsterrenniveau? In de rubriek De Wrap bespreken we wekelijks trends, recepten, restaurants en al het andere wat voedsel en drankjes zo smakelijk kan maken.

Amsterdamse sterren

Heuglijk nieuws voor voedselliefhebbers in Amsterdam - daar worden dit jaar de Michelinsterren uitgereikt. Op 7 december is het zover in het DeLaMar Theater. De voorgaande drie jaar was Maastricht telkens het decor van de prijzenregen voor restaurants. De keuze is op zich te verklaren: in de hoofdstad kregen restaurants het afgelopen jaar 20 Michelinsterren, verdeeld over 13 locaties. Om er zo maar twee op te noemen: &samhoud places (“Achtbaan in slowmotion“) en Librije’s Zusje (“Kriebels in mijn buik“) hebben allebei twee sterren. De Librije in Zwolle, het moederschip van het Amsterdamse zusje, blijft een van de Nederlandse toppers met drie sterren.

Zelf koken op sterrenniveau is natuurlijk helemaal fantastisch. Dat kan onder andere bij het Amsterdamse Okura, waar je het menu van Ciel Blue (twee sterren) of Yamazato (één ster) kan koken. Of probeer deze garnalencocktail van chefkok Edwin Vinke van restaurant De Kromme Watergang (twee sterren) in Slijkplaat eens. Uiteraard zijn wij in Nederland niet de enigen met sterren. Op bezoek in Duitsland - Tim Raue (één ster) in Berlijn - of in Zweden - Volt (één ster) in Stockholm kan je ook heerlijk eten.

De ideale koekenpan

Hoe zorg je ervoor dat wielrenners in de Tour én veilig én lekker én voedzaam eten? Bij de Nederlandse ploeg LottoNL-Jumbo zweren ze bij de sous vide kooktechniek: het vacuüm verpakken van voedsel dat vervolgens in warm water langzaam wordt gegaard.

Leuk voor thuis als je een vacumeerapparaat hebt, maar anders toch wel een moeilijk verhaal. Laten we het daarom bij de basis houden, want hoe steek je nou het beste een barbecue aan? Met een elektrische barbecue-aansteker, zo laat NRC-redacteur Ronald Hoeben zien. Hij heeft ook tips voor het slijpen van je messen, of het kiezen van de ideale koekenpan. Tip: voor een biefstuk gaat niets boven een stalen of gietijzeren exemplaar.

Populariteitswedstrijd

Altijd al willen weten waar welk voedsel het populairst is? Hoeft niet natuurlijk, maar het kan wel. Met dank aan fotowebsite Instagram. Het bedrijf Photoworld heeft een kaart gebouwd waarin wordt bijgehouden in welke stad over welk voedsel de meeste foto’s worden geplaatst. Zo blijkt sushi helemaal geen Aziatische aangelegenheid te zijn, digitaal dan althans. In New York en Los Angeles is de rauwe vis het populairst. Voor pizza geldt hetzelfde. Gelukkig geldt dat niet voor alle traditionale gerechten. Voor braadworst moet je toch echt in Duitsland zijn, en churros vind je nergens anders meer dan in Madrid.

Bekijk de interactieve kaart van Photoworld hier zelf.

Foto screenshot Photoworld

De plekken waar de meeste foto’s van hamburgers ter wereld online worden gezet. Foto screenshot Photoworld

Zoethoudertjes

Morgen is het zover: het einde van de Ramadan, tijd voor het Suikerfeest. Vier dagen lang vieren moslims het einde van de vastenmaand met - inderdaad - heel veel zoet eten. Zo begint de dag misschien met een feestelijke pompoencouscous. Daarna is het snoepen van Suikerfeestmuffins, of l’kanath, Marokkaanse gevulde koekjes met walnoten, of van chebakia, gefrituurd en gezoet deeg. Tot slot mag de lekkernij baklava uiteraard niet ontbreken.

    • Sam de Voogt