Amsterdam start kliklijn tegen illegale hotels

Ingang van het stadhuis van Amsterdam. De gemeente is een kliklijn gestart om de overlast van illegale hotels tegen te gaan. Foto ANP/ Robin van Lonkhuijsen

Amsterdammers die tijdens de zomer last hebben van illegale hotels kunnen vanaf vandaag een kliklijn bellen van de gemeente. Een speciaal team gaat er dan direct op af om te kijken of er daadwerkelijk een overtreding plaatsvindt. Dat meldt gemeente Amsterdam op haar website.

Wanneer er sprake is van een illegaal hotel dan kunnen er boetes en sluiting volgen.

Proef van de gemeente

De kliklijn is een proef van gemeente Amsterdam. Volgens SP-wethouder Laurens Ivens van Wonen neemt in de zomer met de drukte van toeristen ook de overlast toe in de stad. Inwoners van Amsterdam kunnen de gemeente hierbij een handje helpen, zo laat hij weten aan ANP.

“Een regulier handhavingstraject kost tijd en na een melding is het soms lastig de illegale verhuur daadwerkelijk vast te stellen. Door de ‘hotline’ kunnen we snel reageren”.

Het stadsbestuur wil illegale hotels in de hoofdstad harder aanpakken. Amsterdammers mogen hun woning tijdens vakanties verhuren, maar niet langer dan zestig dagen per jaar en niet aan meer dan vier personen. Huurders betalen hierover 5 procent toeristenbelasting, dat heeft gemeente Amsterdam vorig jaar geregeld met verhuurwebsite Airbnb.

Vorig jaar sloot gemeente Amsterdam in de binnenstad 66 illegale hotels en werd er voor 132.000 euro aan boetes opgelegd. De kliklijn is tot en met 23 augustus en voornamelijk in het weekend beschikbaar.

    • Huib de Zeeuw