900 miljoen extra steun voor Grieken en wat er nog meer vandaag gebeurde

Cagle Cartoons / Deng Coy Miel

De ECB besloot 900 miljoen euro extra steun te lenen, Athene keurde het akkoord goed en het kabinet kan door met de Griekse onderhandelingen. We praten je bij over de Griekse crisis.

  • 900 miljoen extra noodsteun
   De Europese Centrale Bank heeft het noodsteunplafond voor Griekenland met 900 miljoen euro verhoogd. Over een week zal de ECB de situatie opnieuw beoordelen. Het verhogen van het steunfonds ELA houdt in dat de Griekse banken gedurende een week meer geld krijgen, zodat de Griekse geldautomaten kunnen worden bevoorraad en Griekse burgers geld kunnen blijven opnemen.
  • Overbruggingskrediet van 7 miljard
   Griekenland ontvangt een ‘brugfinanciering’ van 7 miljard euro waarmee het IMF kan worden terugbetaald. Dit liet minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vanmiddag weten in het Kamerdebat over het nieuwe steunpakket aan Griekenland.
  • Verkoop Griekse staatseigendommen
   De verkoop van Griekse staatseigendommen (denk aan vliegvelden, havens en oliebedrijven) wordt over een langere periode uitgesmeerd, zei Dijsselbloem. In de deal die maandag in Brussel werd gesloten is een fonds opgenomen waarin de verkoop van Griekse staatseigendommen wordt verzameld. Het fonds moet uiteindelijk dienen om de Griekse staatsschuld terug te brengen.
  • VVD wil (nog) niet oordelen over Griekse deal
   Tot ergernis van de andere partijen wil de VVD nog niet oordelen over het nieuwe steunpakket. Dat komt pas op het moment als het echte onderhandelingsakkoord er is, zei VVD-Kamerlid Mark Harbers. Volgens D66, ChristenUnie en SGP ligt er wel een akkoord waar de regeringspartij een oordeel over kan geven, al is het alleen maar op hoofdlijnen. De VVD zit in een lastig parket omdat ze zich eerder keerde tegen extra steun aan de Grieken.

grklandcartoon2

  • En wie gaat die hervormingen doorvoeren?
   Het Griekse parlement stemde afgelopen nacht in met het nieuwe Europese hulppakket ter waarde van zo’n 85 miljard euro. Nu het pakket is aangenomen, staat de regering van premier Tsipras voor de moeilijke taak de maatregelen uit te voeren. Maar zijn partij Syriza dreigt in twee kampen uiteen te vallen; de felle tegenstanders van het bezuinigingsbeleid en de parlementsleden die ondanks alle kritiek wel Tsipras’ nieuwe koers steunen. Een forse reshuffle van het kabinet wordt verwacht, net zoals vervroegde verkiezingen. Mogelijk dit najaar.
  • ‘Griekse banken maandag open’
   De Griekse banken gaan op maandag weer open, meldt persbureau Reuters op gezag van de Griekse minister Dimitris Mardas van Financiën in een interview met staatstelevisie ERT. Er blijven de komende tijden nog wel beperkingen op hoe veel geld Grieken per dag kunnen opnemen.
  • Grexit exit
   “Ik zou het erg fijn vinden als we het niet meer hebben over een Grexit, maar over hoe we Griekenland weer op de rails krijgen. Dat is precies de bedoeling van deze noodsteun.” Dat zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem vanavond na afloop van een partijavond van de SPD in Berlijn.