100 medische vliegcertificaten ongeldig verklaard

Maar liefst 100 medische verklaringen die zijn afgegeven door het European Aviation Medical Center zijn ongeldig verklaard. 99 van de certificaten waren voor vliegend personeel, de overige voor een luchtverkeersleider. Het keuringscentrum in Rijen mag voorlopig geen onderzoeken meer doen.

Een vliegtuig vliegt boven het terrein van golfclub The International terwijl golfspeelsters in actie zijn op het Deloitte Ladies Open golf.
Een vliegtuig vliegt boven het terrein van golfclub The International terwijl golfspeelsters in actie zijn op het Deloitte Ladies Open golf. Foto ANP / Ronald Speijer

Maar liefst 100 medische verklaringen die zijn afgegeven door het European Aviation Medical Center (EAMC) zijn nietig verklaard. 99 van de certificaten waren voor vliegend personeel, de overige voor een luchtverkeersleider. Het keuringscentrum in Rijen mag voorlopig geen onderzoeken meer doen.

Dat heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport vandaag laten weten. Het is in het geval van alle honderd documenten ‘waarschijnlijk of vrijwel zeker’ dat zij onterecht zijn afgegeven omdat de keuringen onvolledig of fout zijn uitgevoerd. Vliegers hebben om te kunnen werken geldige medische certificaten nodig. Alle betrokkenen zijn op de hoogte gesteld van de nietigverklaring en verzocht zo snel mogelijk een nieuwe medische keuring aan te vragen.

Vragen aan de minister

De D66-Kamerfractie wil van staatssecretaris Wilma Mansveld (Pvda, Infrastructuur) weten hoe het kan dat piloten vliegtuigen besturen terwijl ze niet medisch zijn goedgekeurd, meldt persdienst ANP. Kamerlid Wassila Hachchi:

“Hoe lang hebben deze piloten nog gevlogen? Het is nu onduidelijk hoeveel piloten er nog meer onterecht zijn goedgekeurd. Mansveld geeft aan dat ze de rest van 2015 wil gebruiken om de andere keuringsinstanties door te lichten. Dan duurt deze potentieel gevaarlijke situatie veel te lang.”

Het OM heeft gevraagd om een strafrechtelijk onderzoek. De Inspectie Leefomgeving en Transport houdt de komende tijd, bovenop de reguliere inspecties, zeven medische keuringsinstanties in de luchtvaart en dertien zelfstandige keuringsartsen in de gaten.

    • Casper van der Veen