Zwolle biedt ruimhartig asielopvang

Als het COA vraagt of in de enorme IJsselhallen in Zwolle 400 personen kunnen worden opgevangen, „dan doe je dat”.

De eerste vraag uit de zaal luidt: „Wanneer komen de vluchtelingen?”

De tweede vraag: „En wat voor type vrijwilligers hebben jullie nodig?”

Zwolle, voor zover aanwezig op de informatiebijeenkomst in de IJsselhallen gisteravond, stroopt de mouwen op voor de ontvangst van opnieuw een grote groep asielzoekers.

Bestuurslid Peter Siebers van het verantwoordelijke Centraal orgaan opvang asielzoekers (COA) had aan het begin van de bijeenkomst nog met enige schroom gezegd: „Liever had ik hier niet gestaan.” Het COA had vorig najaar al een beroep gedaan op Zwolle om tijdelijk een eerste aantal vluchtelingen op te vangen in de IJsselhallen. Toen had het allemaal halsoverkop zijn beslag gekregen. Drie dagen na het eerste telefoontje van het COA sliepen er al Syrische mannen in de noodopvang. „Toen we in december de hallen ontruimden, dacht ik: nu kunnen we het verder wel af met reguliere opvang”, aldus Siebers.

Maar de piek is sindsdien alleen maar verder gestegen. Vandaar dat Siebers opnieuw de gemeente Zwolle moest vragen of zij tijdelijke opvang in de IJsselhallen wilde toestaan. „Iedereen ziet de beelden van vluchtelingen”, zegt de Zwolse locoburgemeester René de Heer tegen de tientallen buurtbewoners in de zaal. Alleen al in de regio rond Syrië zitten vier miljoen vluchtelingen in kampen. Als het COA dan vraagt of in de enorme evenementenhallen in Zwolle maximaal 400 personen kunnen worden opgevangen, „dan doe je dat”, zegt De Heer simpelweg.

Tot december, de afgesproken einddatum, zullen in totaal zo’n 2.000 mannen – geen vrouwen, geen kinderen, voor hen is er onvoldoende privacy – logeren in provisorisch afgeschotte ruimtes voor acht personen. Vorig jaar was de gemiddelde verblijfsduur in de IJsselhallen vier weken.

Berichten over de komst van vluchtelingen gaan vaak gepaard met protesten uit de buurt. In Rekken, Zeewolde, Oirschot, Oranje liepen omwonenden het afgelopen jaar de straat op om de vestiging van een asielzoekerscentrum te verhinderen. In Zwolle vullen ze na afloop van de toelichting van locoburgemeester en COA hun naam in op voorgedrukte briefjes waarin ze als vrijwilliger hun diensten aanbieden. „Met z’n allen kunnen we goede opvang bieden”, aldus Siebers.

Vorig jaar telde de IJsselhallen meer vrijwilligers dan asielzoekers, zegt Elsje Goudzwaard, die bij de stichting Present Zwolle alle vrijwilligersactiviteiten rond de tijdelijke opvang coördineert. De vorige lichting asielzoekers kon bijna elke dag wel iets ondernemen buiten de hallen, van vliegeren bij de kerk tot meehollen met trainende marathonlopers. Gisterochtend kwam bij het Diaconaal Platform Zwolle alweer de eerste aanbieding binnen: een voetbalclub wil wel een wedstrijdje organiseren.

De kerken in Zwolle – waar de ChristenUnie de grootste partij is – nemen het voortouw. De Lutherse gemeente kan zo dertig vrijwilligers leveren. Als er al iets lastig is, dan is het de timing. Want het antwoord op de eerste vraag uit de zaal luidt: ze komen over enkele dagen. Midden in de zomervakantie.

    • Bas Blokker