Wat merken wij van de deal met Iran?

Reuters

Historisch, zo wordt de nucleaire deal met Iran genoemd. Maar gaan wij er iets van merken? Nou, dat kan best. Met het tekenen van de deal zullen op den duur ook de economische sancties vervallen die de olie-export van Iran beperkten. Marktanalisten voorspellen dat door deze ontwikkeling de olieprijs nog verder kan zakken.

De sancties die vanaf 2012 in de praktijk werden gebracht, raakten de economie van Iran aanzienlijk. Het land is één van de twaalf OPEC-landen en voor een groot deel afhankelijk van opbrengsten uit de oliesector. Iran belandde in een recessie, al begonnen ze daar vorig jaar juist een beetje uit te komen.

Iran heeft nu ambitieuze plannen. Dat is niet zo gek. Het land bezit 9,3 procent van de wereldwijde olievoorraad, die vastgesteld is op 1.700 miljard vaten. De Iraanse minister Bijan Namdar Zangeneh kondigde bij een persconferentie van OPEC aan dat de productie en export van ruwe olie ‘direct omhoog gaan schieten’ na opheffing van de sancties. Hij voorspelde dat in maart 2016 per dag 4 miljoen vaten olie geproduceerd zullen worden.

De hoeveelheid geproduceerde vaten is op dit moment zo’n 3 miljoen per dag. Maar die worden lang niet allemaal verhandeld. De export van olie daalde van 2,5 miljoen vaten per dag in 2011 naar nog maar 1,1 miljoen in het afgelopen jaar.

Iran exporteerde de afgelopen jaren wel naar Azië, Australië en Afrika. Europa staakte de handel grotendeels. In totaal importeerde Europa volgens BP vorig jaar gemiddeld 12,6 miljoen vaten olie per dag. Het deel Iraanse olie was daarvan nog maar 0,9 procent.

Voor Nederland zijn Rusland en Noorwegen de grootste olieleveranciers. Van de OPEC-landen zijn Saoedie-Arabië, Koeweit en Nigeria voor ons de belangrijkste exporteurs. Die landen zullen nog meer moeten concurreren, nu Iran terugkeert op de wereldwijde oliemarkt.

    • Jolanda van de Beld