Wat komt Ferrari in Nederland doen?

Foto AP

De Fiat Chrysler-topman zei het tussen de regels door: dochteronderneming Ferrari gaat niet alleen naar de beurs in New York, maar het wordt ook een Nederlandse NV. Wat moet de sportwagenfabrikant in Nederland? NRC Q legt het je in één minuut uit.

En nu? De beursgang kan op zijn vroegst op 13 oktober van dit jaar plaatshebben, een jaar na de fusie van Fiat en Chrysler. Het gaat waarschijnlijk om 10 procent van het bedrijf: 80 procent van de aandelen zou - als Ferrari in 2016 zelfstandig wordt - naar investeerders van Fiat Chrysler gaan. 10 procent naar Ferrari-kleinzoon Piero Ferrari.

Een gekke investering zijn Ferrari-aandelen trouwens niet: de vorige topman Luca di Montezemolo vond dat Ferrari exclusief moest blijven. Er mochten er nog maar 7.000 per jaar worden gebouwd. Maar na 2018 wil zijn rivaal en opvolger Sergio Marchionne de jaarproductie opschroeven tot 10.000 racewagens. Als dat zo effectief is als hij hoopt, kunnen Ferrari-aandelen over een paar jaar flink wat opleveren.

Beelden: YouTube Ferrari

    • Anna Vossers
    • Bas van Kooij