VPN, maar dan simpeler

Je wilt een serie kijken die alleen op de Amerikaanse Netflix te zien is. Of je zit in een café op het openbare wifinetwerk, maar bent bang dat andere mensen inbreken. De techsavvy medemens zal je voor deze situaties een VPN-verbinding adviseren: een virtueel particulier netwerk. Er zijn diverse sites waar je – tegen betaling of gratis - een VPN kunt aanmaken. Voor wie dat te ingewikkeld klinkt, staat er nu op Indiegogo een Nederlands initiatief: Keezel. Een apparaatje dat je overal mee naartoe kunt nemen, en met een druk op de knop maakt het een VPN-verbinding voor je aan. Dan is jouw verbinding afgeschermd van de mensen die hetzelfde netwerk gebruikmaken. En je kunt ook je locatie veranderen: je zet ’m op Amerika, en vanaf dan denkt je computer dat-ie in Amerika zit. Of je zit op de camping in Frankrijk, zet ’m op ‘Nederland’, en kunt Uitzending Gemist kijken. Het werkt op zowel je smartphone als laptop of tablet.

    • Charlotte van ’t Wout