Vier jaar cel voor SS’er Gröning (94) die in Auschwitz Joods geld telde

Gröning wist dat in Auschwitz 300.000 Hongaarse Joden werden vermoord. Volgens de rechter is hij medeplichtig.

Gröning hoort de uitspraak aan. Foto AFP

Oud-SS’er Oskar Gröning (94) is vanochtend veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Hij was door justitie in het Duitse Lüneburg aangeklaagd wegens medeplichtigheid bij de moord op 300.000 Hongaarse Joden in concentratiekamp Auschwitz. Justitie gaat nog onderzoeken of Gröning in staat is zijn straf uit te zitten.

Grönings taak als SS-Unterscharführer in Auschwitz was het tellen van geld dat van gevangenen was afgenomen. In april legde hij een ruime bekentenis af. Hij erkende na 70 jaar „moreel medeschuldig” te zijn.

Gröning kon alsnog voor de rechter worden gebracht door de gewijzigde opvattingen van het Duitse openbaar ministerie. Justitie kwam de voormalige SS’er al in 1977 op het spoor, maar in 1985 moest vervolging worden gestaakt vanwege gebrek aan bewijs.

De jurisprudentie ging destijds uit van individuele betrokkenheid van de verdachte bij de dood van een of meerdere gevangenen. In het proces tegen de van oorsprong Oekraïense kampbewaker John Demjanjuk oordeelde de rechtbank in 2011 dat het voor een bewezenverklaring voldoende is als de verdachte tijdens het gepleegde misdrijf in het kamp aanwezig was en weet had van wat er gaande was.

Justitie had tegen Gröning een makkelijke zaak. Vanaf de jaren tachtig begon hij zich uit te spreken tegen neonazi’s die de Holocaust ontkennen. Door uitgebreid te vertellen over wat hij had gezien, en wat hij wel en niet had gedaan, wilde hij mensen de ogen openen.