Vandaag in de Tour: een ideale springplank naar de bolletjestrui

De Poolse Rafal Majka trekt de bolletjestrui aan na zijn overwinning in Bagnères-de-Luchon vorig jaar.
De Poolse Rafal Majka trekt de bolletjestrui aan na zijn overwinning in Bagnères-de-Luchon vorig jaar. Foto ANP / Bas Czerwinski

Is de Tour na gisteren al beslist, toen Froome alle medefavorieten op grote achterstand reed op de eerste echte klim van de hele ronde? Je zou zeggen van wel, want de Brit lijkt duidelijk de beste benen te hebben. Hij heeft ook de bolletjestrui, maar daaraan zal hij beduidend minder waarde hechten. Vandaag biedt een uitgelezen kans voor renners die de trui wel van hem willen overnemen.

Tussen Pau en Cauterets staan maar liefst zes klimmetjes op het programma, waaronder de Col d’Aspin en de Tourmalet. In een lange vlucht liggen de punten dus voor het oprapen.

Toch kunnen ook de mindere klimmers een gooi naar de etappe doen. De aanloop naar de bergachtige finale is namelijk vrij vlak, waardoor een voorsprong op de favorieten in het peloton gemakkelijk is op te bouwen. In de eerste kilometers zitten wel drie heuvels, maar die zijn ‘slechts’ van de derde en vierde categorie.

Pas na honderd kilometer komen de echte cols in zicht. Eerst wacht de Aspin, een berg van eerste categorie, en dan de nog zwaardere Tourmalet, ruim 2.100 meter hoog met een stijgingspercentage van 7,3 procent. De slotklim naar Cauterets is dan weer vrij gemakkelijk en duurt maar een kilometer of zes.

Hoe verging het de vorige keer?

Niet goed. Tijdens de laatste rit naar Cauterets, in 1995, kwam olympisch kampioen Fabio Casartelli ten val op de Portet-d’Aspet. Hij sloeg met zijn hoofd op een stenen paaltje en overleed kort daarna. De renners in het peloton wisten op dat moment overigens nog niets van zijn dood en in Cauterets was het Richard Virenque die naar de zege snelde.

Wie maken er kans?

Zoals gezegd is de etappe van vandaag een ideale springplank naar de bolletjestrui. Met een lange vlucht (en een beetje klimmersbenen) zijn er een hoop punten te verzamelen. Een etappe die op het lijf geschreven is van Pierre Rolland, elk jaar opnieuw een kanshebber in de strijd om het bergklassement.

Virenque op weg naar de overwinning in Cauterets

Maar ook goede klimmers die al op aanzienlijke achterstand staan, wagen misschien een poging, omdat zij niet langer een bedreiging vormen voor de favorieten. Het is echter goed denkbaar dat een lange vluchtpoging op de slotklim wordt ingerekend en Froome en de andere toppers in de laatste kilometers alsnog om de zege strijden.

    • Joost Pijpker