Vakantie? Ik werk altijd door

Op vakantie gaan betekent niet aan werk denken en lekker onbereikbaar zijn, toch? Maar bijna alle zzp’ers werken door in de vakantie. „Het geeft me juist rust als ik bereikbaar ben voor opdrachtgevers.”

None
Illustratie Veronique de Jong

Hoera, zomervakantie! Lekker nietsdoen. Toch? Nou, dat geldt niet voor het merendeel van de zzp’ers: van zelfstandigen die op vakantie gaan (zo’n 60 procent) blijft tweederde áltijd bereikbaar, volgens de ZZP Barometer. Nog eens 20 procent checkt af en toe zijn mail of voicemail.

Dat is misschien ook niet zo verwonderlijk: zzp’ers krijgen geen vakantiegeld. Op vakantie gaan staat voor hen gelijk aan het mislopen van inkomsten. En als je een eenmanszaak hebt, is het ook niet zo makkelijk om vervanging te vinden.

En dan zijn er ook nog mensen die er niet aan moeten dénken om hun werk achter te laten als ze op vakantie gaan. (Of die vakantie zelfs liever overslaan – als het even kan.)

Drie zzp’ers leggen uit waarom zij doorwerken tijdens hun vakantie – en waarom ze dat eigenlijk helemaal niet zo erg vinden.

Lisanne Middag (24), doet tourmanagement en management voor artiesten.

„Als zzp’er kan ik mijn werk niet makkelijk overlaten aan iemand anders. Ik ben best wel een controlfreak als het over mijn werk gaat. Ik doe het liever zelf dan dat ik iemand inhuur.

„Op dit moment heb ik ‘semivakantie’. Mijn zus woont in Turijn en vorig weekend reden we met haar auto vanuit Nederland naar Italië. Toen heb ik er meteen een vakantie achteraangeplakt, ik zit nu bij haar thuis. Ik werk tot een uur of 15.00, daarna ga ik lekker de stad in of in de zon liggen. Mijn zus werkt ook tot een uur of 18.00, dat scheelt wel. Er is niemand die me overdag probeert over te halen naar het zwembad te gaan ofzo.

„Ik probeer werk vaak te combineren met vakantie. Vorig jaar werd ik door een vriend ‘gedwongen’ om op vakantie te gaan, toen zat ik twaalf dagen in Sicilië. Ik wist van tevoren dat ik nog wel wat dingen tijdens mijn vakantie zou moeten afmaken, dus uiteindelijk zat ik nog best veel te werken. We zouden toen internet hebben in het huisje, maar uiteindelijk deed het internetkastje het alleen bij een bepaald tankstation. Het dichtstbijzijnde café met wifi was een half uur rijden. Toen zijn er avonden geweest dat we na het eten nog even in de auto stapten naar dat tankstation, zodat ik een paar belangrijke dingen kon afronden

„In de muziekindustrie moet je meteen reageren. Als je dat niet doet, dan loop je misschien wel kansen mis. Als regel moet je wel binnen 24 uur reageren. Als een band uitvalt en je ziet het niet op tijd, dan loop je kans dat je jouw artiest niet kunt aanbieden als invaller. Daarom moet je echt 24 uur per dag bereikbaar zijn.

„Daarbij werk ik met artiesten in Amerika, dan zit je met een tijdsverschil van negen uur. Mijn mobiel staat ’s nachts ook aan, best erg eigenlijk. Ik heb bijna nooit mijn geluid uitstaan, ik wil altijd bereikbaar zijn. Uit ervaring weet ik dat je alleen gebeld wordt als het echt dringend is.

„Het voelt voor mij niet als een druk. Ik zou niet moeten denken aan een negen-tot-vijfbaan waar alles wordt bepaald door een ander. Ik beslis nu zelf wat ik aanneem, daardoor voelt het veel minder als werk. Die vrijheid is mij goud waard. Het zit niet in me om echt stil te zitten, ik vind mijn werk gewoon superleuk.

„Laatst was ik een dagje naar het strand met vrienden en toen was ik op het strand nog dingen aan het regelen. Toen zeiden mijn vrienden als grap: ‘Je bent echt een workaholic.’ Maar mensen die me goed kennen weten hoe graag ik hierin door wil, dus die hebben er wel begrip voor.”

Norman Halsall (67), chocolademaker en eigenaar van Norman’s Original.

„Ik ga ‘verplicht’ op vakantie, ik word gedwongen door mijn vrouw en dochters, omdat zij weg willen. Soms gaan we naar België, andere keren naar Engeland – daar woonde ik vroeger. Het spreekt mij nooit zo aan. Het voelt alsof ik geen doel heb als ik op vakantie ga.

„Misschien heeft mijn antipathie voor vakantie wel te maken met dat ik niet Nederlands ben. Toen ik jong was hadden we in Engeland maar een week vakantie. Later werden dat twee weken. Zo veel vrije tijd – niemand wist wat ze met zichzelf aanmoesten.

„Vakanties zitten mij in de weg, ze onderbreken waar ik mee bezig ben. Maar ondertussen heb ik geleerd hoe ik vakanties zo kan inrichten dat ze nuttig en interessant zijn.

„Eigenlijk doe ik op een slinkse manier een soort werk. Als we op vakantie zijn, dan zit ik niet de hele dag achter een computer ofzo, maar ik doe onderzoek naar chocola en smaken. Dan ga ik op zoek naar plekken waar ze chocola verkopen of maken, of ik zoek nieuwe ingrediënten. In Engeland ga ik bijvoorbeeld kijken bij winkeliers uit Bangladesh om te ontdekken wat mensen kopen, en wat voor chocolade zij hebben die ik nog niet ken. Het is een mogelijkheid om nieuwe producten en ingrediënten te ontdekken.

„Ik heb niet echt een schuldgevoel als ik op vakantie ga, maar het grenst daar wel aan. Als ik niets zou doen dan heb ik het gevoel dat ik mijn tijd verdoe. Mijn telefoon staat altijd aan en ik controleer mijn mail elke dag. Niets gaat uit of op stil. Ik neem op als ik gebeld word en ik beantwoord mailtjes.

„Tegelijkertijd waardeer ik het ook dat ik tijd met mijn vrouw en dochters kan doorbrengen en samen met hen nieuwe herinneringen opdoe. Mijn vrouw en ik krijgen er energie van om nieuwe dingen te zien en te doen, dat kan goed op vakantie. Als je even weg bent van alles, dan komen de ideeën.

„Vroeger, toen ik nog cameraman was, vonden mijn kinderen het niet altijd leuk als ik veel aan het werk was. Nu zoeken en proeven ze juist mee. Kennelijk doe ik nu iets wat dichter bij hun hart – of hun maag – ligt.”

Bente Adriaens (30), coach en eigenaar van GetTheLaughFlow. Geeft workshops en trainingen aan particulieren en bedrijven.

„Twee jaar geleden ben ik begonnen met mijn eigen bedrijf. Ik werk alleen, maar soms zet ik andere mensen in als ik niet kan. Het werk gaat altijd door, ook op vakantie. Dat moet ook, want ik wil tegen elke opdracht ja kunnen zeggen.

„Afgelopen januari was ik een maand op vakantie en toen heb ik acht tot negen uur in een week gewerkt. Deze zomer ga ik kamperen en dan gaat de laptop mee. Als ik een offerteaanvraag krijg om een workshop of training te geven wil ik zo snel mogelijk reageren.

„Ik kan pas van mijn vakantie genieten als ik weet dat ik na mijn vakantie ook nog werk heb. Ik vind dat ik altijd bereikbaar moet zijn. Dan weet ik wanneer ik zelf dingen moet doen, of iemand moet inhuren.

„Op vakantie heb je altijd een mooie setting om in te werken. Dan ga ik ’s ochtends achter mijn laptop zitten en dan kan ik de rest van de dag genieten, omdat ik gewerkt heb. Soms heb ik er even geen zin in, dan baal ik ervan dat ik aan het werk moet. Maar dan besef ik waar ik zit, midden in het zonnetje.

„Bang om overspannen te raken ben ik niet. Het geeft me juist rust dat ik mailtjes kan beantwoorden en dat ik geen grote aanvraag mis. Ik denk dat ik juist onrustig word als ik mijn laptop thuislaat. Opdrachtgevers kunnen me altijd bellen, mijn telefoon staat aan of ik bel ze terug.

„Deze zomer ga ik met m’n vriend op vakantie. Hij stimuleert het alleen maar. Dan zegt hij: ‘Het werk is zo gedaan, het is niet zo erg als het lijkt.’ Toen we elkaar leerden kennen, nam hij ook z’n werk mee op vakantie. Ik moest daar eerst aan wennen. Je neemt toch niet voor niets vakantie, dacht ik toen. Maar nu ik een eigen bedrijf heb, doe ik het ook. Dan zitten we allebei met een laptop bij de tent, best gezellig.”

    • Hsin-Chi Berenst