Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Asscher wil uitkering jihadisten sneller stopzetten

Foto ANP / Martijn Beekman

Wanneer jihadstrijders Nederland verlaten om zich aan te sluiten bij IS wordt hun uitkering, toeslag of studiefinanciering meteen stopgezet. Met dit wetsvoorstel wil minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) voorkomen dat de gewelddadige jihadistische strijd met Nederlands overheidsgeld wordt gefinancierd. Ook wil Asscher het uitreizen naar bijvoorbeeld Syrië ontmoedigen.

Nu kunnen uitkeringen ook al worden stopgezet, maar niet snel genoeg en niet in alle gevallen. “Het kan soms maanden duren als een instantie zoals DUO of de SVB onderzoek moet doen naar individuele situaties”, licht de woordvoerder van Asscher toe. Met het nieuwe wetsvoorstel kan een uitkering direct worden beëindigd als de AIVD heeft vastgesteld dat die persoon zich aangesloten heeft bij bijvoorbeeld IS. Het stopzetten van studiefinanciering is nog ingewikkelder, omdat dit nu pas kan als een student zich heeft uitgeschreven bij een onderwijsinstelling.

De wet is niet alleen van toepassing op Syriëgangers die deelnemen aan de gewelddadige strijd van IS. Iedereen die afreist om IS te ondersteunen of met als doel om te trouwen met een jihadistische strijder raakt zijn uitkering of toeslag kwijt. Daarnaast gaat de wet ook gelden voor strijders die andere terroristische organisaties steunen, zoals bijvoorbeeld Al-Qaeda.

Keert een jihadist terug, dan heeft die persoon weer recht op een uitkering, toeslag of studiefinanciering. Asscher zal naar verwachting in het najaar een definitief wetsvoorstel voor advies naar de Raad van State sturen.