Griekenland legt uit vrees voor tekorten uitvoer van medicijnen stil

Uit vrees voor tekorten heeft de Griekse regering besloten tot het aan banden leggen van de export van bepaalde medicijnen.
Uit vrees voor tekorten heeft de Griekse regering besloten tot het aan banden leggen van de export van bepaalde medicijnen. Foto: ANP/EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Griekenland heeft de uitvoer van 25 soorten medicijnen aan banden gelegd. Het Griekse ministerie van Volksgezondheid vreest voor tekorten die kunnen uitmonden in een humanitaire crisis.

Er is een grote toename te zien in het aantal geïmporteerde medicijnen dat naar het buitenland wordt uitgevoerd. Deze medicijnen worden voor een lage prijs op de Griekse markt aangeboden, wat het voor sommige partijen aantrekkelijk maakt om de middelen op te kopen en vervolgens door te verkopen aan het buitenland.

Deze medicijnen komen dus niet op de Griekse markt terecht, wat kan leiden tot tekorten. Een woordvoerder van het Griekse ministerie van Volksgezondheid tegenover Reuters:

“We hebben misbruik geconstateerd door sommige spelers op de farmaceutische markt.”

Kapitaalcontroles beperken beschikbaarheid

Het is nog niet bekend voor welke medicijnen het uitvoerverbod geldt. Het ministerie heeft ook aangekondigd dat het de uitvoer van deze medicijnen van de laatste vijftien dagen gaat nalopen. Mocht er inderdaad sprake zijn van misbruik, dan zullen de autoriteiten overgaan tot vervolging.

De Grieken kunnen door de huidige kapitaalcontroles weinig geld opnemen, wat de beschikbaarheid van medicijnen niet ten goede komt. Mensenrechtengroeperingen hebben al verscheidene waarschuwingen gegeven dat door de crisis van de afgelopen paar maanden de volksgezondheid in het gedrang is.

    • Philippus Zandstra