Talibaanleider Afghanistan noemt vredesgesprekken ‘legitiem’

Mullah Omar, de teruggetrokken leider van de Talibaan in Afghanistan, heeft de huidige vredesgesprekken met de regering “legitiem” genoemd. Het is de eerste keer dat Omar, die al sinds 2001 niet meer gezien is, reageert op de dialoog.

Afghaanse veiligheidstroepen inspecteren de plek waar een zelfmoordaanslag werd gepleegd na gevechten met Talibaanstrijders.
Afghaanse veiligheidstroepen inspecteren de plek waar een zelfmoordaanslag werd gepleegd na gevechten met Talibaanstrijders. Foto AP/ Rahmat Gul

Mullah Omar, de teruggetrokken leider van de Talibaan in Afghanistan, heeft de huidige vredesgesprekken met de regering “legitiem” genoemd. Het is de eerste keer dat Omar, die al sinds 2001 niet meer gezien is, reageert op de dialoog.

“Als we onze religieuze regels bekijken, is te lezen dat besprekingen en zelfs vredelievende interacties met vijanden niet verboden zijn”, zei Omar in zijn boodschap, zijn jaarlijkse aan de vooravond van het Suikerfeest, op de officiële website van de Talibaan:

“Tegelijk met de gewapende jihad zijn politieke inspanningen en vredelievende trajecten om deze heilige doelen te bereiken een legitiem islamitisch beginsel.”

Omar probeerde verder zorgen over een splitsing binnen de Talibaan weg te nemen. Die zouden namelijk verdeeld hebben gereageerd op de vredesgesprekken. Sommige commandanten hebben volgens persbureau AFP openlijk getwijfeld over de legitimiteit van de onderhandelaars die er namens de beweging bij het overleg zijn:

“Alle mujahedeen (jihadstrijders) en landgenoten moeten erop vertrouwen dat ik in dit proces onze wettelijke rechten en onze kijk op zaken waar dan ook onverzettelijk zal verdedigen.”

Eerste echte overleg

De Talibaan en de Afghaanse regering praatten vorige week voor het eerst sinds de verdrijving van de terreurgroep uit de macht in 2001 officieel met elkaar over de beëindiging van een oorlog die al sindsdien bezig is. Afgevaardigden van de Afghaanse regering en de Talibaan hebben elkaar de laatste jaren incidenteel kort gesproken, maar tot concrete resultaten hebben die contacten nooit geleid.