In Spanje of Italië series kijken via Netflix? Kan wel, mag niet

House of Cards
House of Cards

In Zuid-Europa naar Orange is the New Black of House of Cards kijken? Dat kan, ook al is Netflix daar niet beschikbaar. Wie via een zogeheten proxy doet alsof de serie wordt bekeken vanuit een andere regio, heeft toegang tot een groter aanbod aan films en series. Bij veelgebruikers is de truc bekend, maar mag het ook?

Netflix – dat vandaag met kwartaalcijfers komt – maakte vorig jaar 266,8 miljoen dollar winst op een omzet van 5,5 miljard dollar. De Amerikaanse streamingdienst betaalt jaarlijks grote bedragen om films en series te mogen streamen. Die uitzendrechten staan in het laatste jaarverslag van Netflix voor ongeveer 5 miljard dollar op de balans. De rechten zijn regiogebonden, oftewel: Netflix moet in elk land voor die rechten betalen. En dat is in een aantal landen – zoals Portugal en Italië – niet gebeurd. Netflix laat deze markten vooralsnog links liggen, mede vanwege de levendige straatverkoop in illegale dvd-kopieën.

Virtueel de grens passeren, zoals woordvoerder Joris Evers van Netflix het noemt, is verboden. Maar regiorestrictie is volgens experts vooral bedoeld om de filmstudio’s tevreden te houden. De kijkers betalen toch wel, vanuit welke regio ze ook kijken.

Hou je je niet aan die voorwaarden? Dan kan Netflix het gebruik van de service beëindigen of beperken, „zonder compensatie of kennisgeving”. Of Netflix dat dreigement ook uitvoert, laat het bedrijf niet weten. Op gebruikersfora zijn echter geen klanten te vinden die zeggen dat hun abonnement om deze reden is stopgezet.

Netflix gebruikt volgens de voorwaarden „technologieën om je geografische locatie te controleren”. Het werkt ondertussen aan een definitieve oplossing. Evers: „We willen toe naar een meer globaal aanbod. Zo is de regio minder een punt van discussie, omdat dezelfde programma’s dan overal ter wereld beschikbaar zijn.”

    • Marieke ten Katen