Stiekem op de Amerikaanse Netflix, mag dat wel?

Lig je lekker op het strand in Portugal of in Italië aan het Gardameer en wil je naar Orange is the New Black of House of Cards kijken? Dat kan dus niet. Netflix is daar namelijk (nog) niet beschikbaar.

Wat nu? Gewoon even je regio aanpassen, bijvoorbeeld via de Google Chrome-extensies Hola Better internet en Unlimited Free VPN. Bij veel Netflix-gebruikers wel bekend. Velen doen zo namelijk alsof ze vanuit de VS kijken, voor een groter aanbod aan films en series. Maar mag dat eigenlijk? En wat doet Netflix er aan?

Qua omzet en winst heeft Netflix - dat vandaag met kwartaalcijfers komt - in ieder geval nog weinig te klagen.

Wat is dan het probleem?

Netflix betaalt jaarlijks een bedrag om films en series te mogen streamen. Deze uitzendrechten staan in het laatste jaarverslag van Netflix voor ongeveer vijf miljard dollar op de balans. De rechten zijn regiogebonden, oftewel: Netflix moet in ieder land voor die rechten betalen. En dat is in een aantal landen - zeg, Portugal en Italië - niet gebeurd.

Netflix is naar eigen zeggen “de toekomst van het televisie kijken”.

Mag je je regio aanpassen?

Virtueel de grens passeren, zoals woordvoerder Joris Evers van Netflix het noemt, is verboden volgens de gebruikersvoorwaarden. Volgens die voorwaarden mag je Netflix alleen gebruiken “in het land waar je je account hebt geopend, en op geografische locaties waar wij onze service bieden en de film of serie in licentie hebben verstrekt”.

Deze regiorestrictie is volgens experts vooral om de filmstudio’s tevreden te houden, want de kijkers betalen toch wel, vanuit welke regio ze ook kijken.

Woordvoerder Evers vergelijkt het met de NOS:

“De NOS voorkomt ook dat mensen buiten Nederland content van hen kunnen bekijken als de NOS geen rechten heeft om die in het buitenland uit te zenden.”

Hou je je niet aan die voorwaarden? Dan kan Netflix “je gebruik van onze service beëindigen of beperken, zonder compensatie of kennisgeving”.

En controleert Netflix dat actief?

Voor zover bekend, zijn er nog geen Nederlandse abonnementen stopgezet. Maar Netflix laat weten “standaardmaatregelen” te hebben genomen om het gebruik te voorkomen. Zo gebruikt het, volgens de voorwaarden, “technologieën om je geografische locatie te controleren”. En ondertussen wordt gewerkt aan een definitieve oplossing. Evers:

“We willen toe naar een meer globaal aanbod. Zo is de regio minder een punt van discussie, omdat dezelfde programma’s dan overal ter wereld beschikbaar zijn.”

    • Marieke ten Katen