Stabiele groei Chinese economie

Foto AFP

De Chinese economie is in het tweede kwartaal van 2015 met 7 procent gegroeid, het laagste groeitempo van de economie sinds 2009. Dat blijkt uit cijfers van het nationale statistiekbureau.

De cijfers laten een iets sterkere groei zien dan verwacht. Analisten hadden gerekend op een toename met 6,9 procent. In het eerste kwartaal groeiden de cijfers ook met 7 procent.

De Chinese beursautoriteiten lijken er in te slagen de vrije val van de beurzen van Shanghai en Shenzhen te onderbreken. De verliezen waren vanaf half juni tot deze week opgelopen tot 3.200 miljard dollar. Dat is elf maal de totale schuld van Griekenland, schreef NRC-correspondent Oscar Garschagen. Als deze achteruitgang op de Chinese beurzen overslaat op de Chinese economie, gaat de hele wereldeconomie dat merken.

‘Beleggen in China is hoogst riskant’

Volgens Garschagen zijn de oorzaken van de problemen op de beurzen helder.

“Verreweg de meeste aandelen waren overgewaardeerd en de zorg over de stagnerende groei neemt toe, ook onder de beleggende middenklasse die wakker is geschrokken. Beleggen, zo hebben zij opnieuw ontdekt, is zeker in China hoogst riskant. Voor vele kleine kapitalisten zijn er echter weinig alternatieven: sparen levert niets op en de vastgoedmarkt stagneert.

Door de strenge controles op de export van kapitaal – een communistische erfenis – kunnen zij niet naar buitenlandse beurzen en bleven alleen de Chinese beurzen in de jacht naar snelle rijkdom over. Hele families, straten en dorpen gingen de beurs op. Zij dreven de koersen op en negeerden waarschuwingen van de autoriteiten.”

Aandelenbeurs onderuit

De Chinese aandelenbeurs ging vandaag opnieuw onderuit. Een beter dan verwachte groei van de Chinese economie wist het vertrouwen onder beleggers niet te herstellen. De Shanghai Composite Index leverde tussentijds ruim 4 procent in.

De handel in aandelen van 790 Chinese bedrijven werd stilgelegd vanwege het bereiken van de dagelijks toegestane dalingslimiet van 10 procent. Ook kan er op last van de Chinese overheid nog altijd niet worden gehandeld in 689 fondsen. Peking hoopte daarmee verdere paniekverkopen te voorkomen, nadat de Chinese hoofdindex afgelopen maand al 25 procent aan waarde kwijtraakte.

Verdeeld beeld

De andere effectenmarkten in Azië toonden een verdeeld beeld. De Hang Seng-index in Hongkong verloor 1 procent. In Seoul won de Kospi 0,7 procent en de All Ordinaries in Sydney klom 1 procent.

In Tokio eindigde de Nikkei 0,4 procent hoger op 20.463,33 punten. De Japanse centrale bank besloot de omvang van economische steunmaatregelen en de rente ongemoeid te laten, maar verlaagde wel zijn verwachtingen voor de inflatie en economische groei. Het Japanse elektronicabedrijf Toshiba zakte 2 procent, na berichten dat topman Hisao Tanaka in september zal vertrekken vanwege het boekhoudschandaal bij het bedrijf. (ANP/NRC)