‘Capello weg met 15 miljoen’

Foto EPA

Russische voetbalkenners zijn het eens: na Fabio Capello is het tijd voor een bondscoach van eigen bodem. Met het vertrek van de Italiaan – dat gisteren dan eindelijk werd aangekondigd – komt er een einde aan een tijdperk van buitenlandse huurlingen.

In 2006 haalde toenmalige bondsvoorzitter Vitali Moetko Guus Hiddink voor veel geld naar Moskou. De Nederlandse succescoach moest het Russische elftal naar een hoger plan tillen. Op Hiddink volgde Dick Advocaat, die in 2012 werd opgevolgd door Capello.

Hoewel de Italiaan de nationale ploeg naar het WK in Brazilië loodste, zal de voormalige coach van AC Milan en Real Madrid in Rusland vooral worden herinnerd als de man van de gouden handdruk. De ontslagclausule in Capello’s contract was zó ruim geformuleerd dat de bond lange tijd geen geld had om hem te ontslaan. Vorige maand berekenden Russische media dat Capello 21,6 miljoen euro zou mee krijgen bij tussentijds vertrek. Na weken van onderhandelen zou de Italiaan akkoord zijn gegaan met 15 miljoen euro.

Onder buitenlands bewind beleefde het Russische voetbal één hoogtepunt. In 2008 versloeg Rusland Oranje met 3-1 en bereikte het de halve finale van het EK. Daarna waren de prestaties matig. Het team kwalificeerde zich niet voor het WK in Zuid-Afrika en strandde tijdens het WK in Brazilië in de eerste ronde. Rusland staat nu derde in de EK-kwalificatiepoule. (NRC)