Rusland blokkeert definitief MH17-tribunaal

Een delegatie van de VN Veiligheidsraad poseerde vorig jaar tijdens hun bezoek Den Haag voor gesprekken met vertegenwoordigers van de internationale hoven en tribunalen en worden gebrieft over de stand van zaken rond de afhandeling van rampvlucht MH17.
Een delegatie van de VN Veiligheidsraad poseerde vorig jaar tijdens hun bezoek Den Haag voor gesprekken met vertegenwoordigers van de internationale hoven en tribunalen en worden gebrieft over de stand van zaken rond de afhandeling van rampvlucht MH17. Foto ANP / Martijn Beekman

Er komt definitief geen VN-tribunaal dat de daders van de MH17-ramp vervolgt. Het is Nederland, Australië, België, Maleisië en Oekraïne niet gelukt om Rusland over te halen om voor het tribunaal te stemmen.

Rusland, dat vetorecht heeft in de Veiligheidsraad, had zich al uitgesproken tegen een tribunaal, maar heeft dat nu officieel meegedeeld op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie noemt het voorstel “contraproductief”.

De landen die het strafrechtelijk onderzoek verrichten naar het neerhalen van vlucht MH17 verzochten de VN-Veiligheidsraad maandag een internationaal strafhof op te richten. Maleisië is momenteel tijdelijk lid van de Veiligheidsraad. Vertegenwoordigers van de landen waren maandag op bezoek bij het ministerie in Moskou om hun verzoek uit te leggen. Eind juni werd bekend dat Nederland wilde aansturen op een internationaal tribunaal.

Bezwaren van Rusland

Rusland noemt het in het statement “betreurenswaardig” dat Russische onderzoekers nauwelijks toegang hebben tot het onderzoek naar de vliegramp. Daarmee zou de VN-resolutie 2166 geschonden worden, die de ramp veroordeelt en een onafhankelijk, internationaal onderzoek ondersteunt. Daarin staat ook dat de daders van de MH17-ramp moeten worden opgespoord en berecht.

Daarnaast betwijfelt Moskou het nut van een internationaal tribunaal. Volgens het Russische ministerie zijn het Joegoslavië-tribunaal en het Rwanda-tribunaal “ineffectief, duur, te tijdrovend en extreem politiek gekleurd”. De haast waarmee de resolutie voor een VN-tribunaal is opgesteld, is volgens Rusland reden om aan te nemen dat “sommige landen” de MH17-ramp misbruiken om druk op Rusland uit te oefenen.

Internationaal onderzoek

Justitie heeft eerder verklaard dat het toestel op 17 juli vorig jaar waarschijnlijk is neergehaald door een Boekraket. Het onderzoek van de afgelopen maanden heeft justitie in die opvatting gesterkt. Het internationaal strafrechtelijk team dat de vliegramp met de MH17 onderzoekt, heeft ongeveer honderd getuigen gehoord.

Uit een reconstructie van NRC Handelsblad bleek dat in het luchtruim boven Oost-Oekraïne op 16 en 17 juli 2014, de dag dat de MH17 werd neergehaald, een complete luchtoorlog plaatsvond. Rusland heeft toegegeven dat het vliegtuig vermoedelijk met een Boekraket is neergeschoten, maar dat de raket door Oekraïne is afgevuurd.

Komende vrijdag is het een jaar geleden dat het vliegtuig neerstortte in Oost-Oekraïne. Bij de crash kwamen 298 mensen om, onder wie 196 Nederlanders.

Lees de reconstructies:Er vliegt een vogeltje in uw richting, Kostbare tijd ging verloren en Een vlucht als alle andere. En lees hier de gehele special over MH17 van afgelopen weekend.