Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wetenschap

Ruimtesonde bij Pluto maakt contact met aarde

Feest bij de NASA nadat New Horizons contact maakt met de aarde.
Feest bij de NASA nadat New Horizons contact maakt met de aarde. Foto Bill Ingalls / AP / NASA

De Amerikaanse ruimtesonde die gisteren langs Pluto is gevlogen, heeft contact gemaakt met de aarde. Daaruit blijkt dat de New Horizons de tocht heeft overleefd.

Ruimtesonde New Horizons schoot gistermiddag met 50.000 kilometer per uur langs Pluto. De sonde, die bijna tien jaar onderweg is geweest, moet de komende maanden door metingen uit te voeren en foto’s te nemen duidelijk maken hoe Pluto en zijn manen eruitzien, waar ze uit zijn samengesteld en of er misschien nog objecten ronddraaien die nog niet waren ontdekt.

Twitter avatar POTUS President Obama Pluto just had its first visitor! Thanks @NASA - it’s a great day for discovery and American leadership. http://t.co/FfztBSMbK0

Pluto, pas in 1930 ontdekt, geldt als de grote onbekende in het zonnestelsel. Toen New Horizons in 2006 werd gelanceerd, gold Pluto nog als een planeet, maar inmiddels wordt het ijzige hemellichaam - dat eenderde kleiner is dan onze maan - tot de dwergplaneten gerekend. Pluto is gemiddeld veertig keer zo ver weg van de zon als de aarde.

New Horizons is ruwweg 2,5 meter groot en heeft een massa van 480 kilogram. De ruimtesonde is uitgerust met een camera en zes meetinstrumenten. Met dit instrumentenpakket wordt onder meer de samenstelling van de Pluto-atmosfeer gemeten, en de structuur en samenstelling van het oppervlak geanalyseerd. Wetenschappers hopen dat het onderzoek naar Pluto en zijn grote maan Charon meer inzicht zal geven in het ontstaan van ons zonnestelsel.