Provincie Utrecht geeft busvervoer aan Syntus

Het busvervoer in een groot deel van de provincie Utrecht is vanaf december 2016 tot en met december 2023 in handen van Syntus. Dat vervoersbedrijf heeft van het provinciebestuur de voorkeur gekregen boven de huidige vervoerder Connexxion, zo is gisteren bekendgemaakt.

In de offerte zegt Syntus ernaar te streven met milieuvriendelijke bussen te gaan rijden. De plaatsen waar Syntus onder andere het busvervoer mag verzorgen zijn Amersfoort, Woerden, Baarn, Soest, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal en Wijk bij Duurstede.

In januari verloor Syntus de strijd om de busconcessie Haarlem-IJmond van Connexxion. Beide partijen eindigden met exact dezelfde score, een loting wees de winnaar aan. Na bezwaar van Syntus besloot de provincie Noord-Holland de uitvoering van de concessie, die eind dit jaar zou ingaan, op te schorten totdat de bezwaarprocedure is afgerond.

Vorige maand gunde Overijssel Syntus de concessie voor de spoorlijnen van Zwolle naar Kampen en van Zwolle naar Enschede. Die concessie is voor vijftien jaar en levert Syntus een provinciale subsidie van 17,5 miljoen euro per jaar op voor de exploitatie. Er waren drie bieders: Syntus, Arriva en NS. Syntus, gevestigd in Deventer, is vooral actief in het oosten van Nederland. Het is een dochterbedrijf van de Franse openbaarvervoergigant Keolis, een bedrijf met wereldwijd 60.000 werknemers en een omzet van 5,6 miljard euro in 2014.