Opnieuw celstraffen voor relschoppers Schilderswijk

De ME patrouilleert in de Haagse Schilderswijk op vrijdag 3 juli.
De ME patrouilleert in de Haagse Schilderswijk op vrijdag 3 juli. Foto AP/Phil Nijhuis

Voor de derde keer in minder dan een week tijd zijn er relschoppers bestraft voor hun aandeel in de rellen in de Schilderswijk in Den Haag die volgden op de dood van Mitch Henriquez. Vijf van de zes voorgeleide verdachten kregen celstraffen.

De straffen, opgelegd vanwege het gooien van stenen naar agenten en politievoertuigen, lopen uiteen van 13 tot 42 dagen. Ook werden er werkstraffen uitgedeeld, variërend van 50 tot 60 uur. Vier van de zes kregen daarbovenop nog een gebiedsverbod van een half jaar.

De vijf verdachten die vandaag door de rechtbank in Den Haag bestraft werden hoeven niet opnieuw de cel in, omdat ze hun onvoorwaardelijke deel van hun gevangenisstraf al in voorarrest hadden uitgezeten. De zesde verdachte werd vrijgesproken omdat één agent twee tegenstrijdige processen-verbaal tegen de verdachte had opgemaakt.

Vorige week vrijdag en afgelopen maandag werden ook al verdachten veroordeeld. De straffen die daar werden opgelegd zijn vergelijkbaar met de straffen van vandaag. De rellen ontstonden na de dood van de Arubaan Henriquez, die vermoedelijk is omgekomen door excessief politiegeweld. Bij de rellen werden honderden mensen gearresteerd.

    • Sam de Voogt